Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaştırma için ilk adım

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'ndan miktarsal sıkılaştırma için ilk adım
Doviz.com
21.07.2023 08:09

TCMB'nin faiz kararının ardından seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma adımları başladı. Buna göre vadeli TL mevduata geçişi teşvik amacıyla KKM hesaplarına yüzde 15 zorunlu karşılık uygulanacağı bildirildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, zorunlu karşılıklar tebliğinde değişikliğe gitti. Buna göre, konuya ilişkin karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, "Kur Korumalı Mevduat Hesapları" için zorunlu karşılık oranı tüm vadelerde yüzde 15 oldu.

Zorunlu karşılıkların 21 Temmuz hesaplama tarihi itibarıyla hesaplanacak yükümlülükler üzerinden ise 4 Ağustos'tan itibaren tesis edileceği bildirildi.

*** Zorunlu karşılık; mevduat kabul eden bankaların bu mevduatlara karşılık olarak Merkez Bankası'nda bulundurmak zorunda oldukları mevduatların oranıdır ve bu oran Merkez Bankası tarafından kararlaştırılır.

Ne anlama geliyor?

Resmi Gazete'de yayımlanan KKM hesaplarına %15 Zorunlu Karşılık (ZK) uygulaması getirilmesi, sistemden fazla TL likiditenin çekilmesinin amaçlandığına işaret ediyor.

Bu faktör ise dolar/TL kurunun yükselişi üzerinde etkili olan temel faktörlerden olan TL likiditesinin daraltılacağını gösteriyor.

İLGİLİ HABER Dolar/TL'deki rekor yükselişin 3 temel nedeni Sektör temsilcileri, dolar/TL'de uzun süredir devam eden rekor serisinin 3 temel sebebinin olduğunu belirterek, bu sebepleri açıkladı.

Buna göre, zorunlu karşılık değişikliğiyle, yaklaşık 500 milyar lira likidite fazlasının piyasadan çekilebileceği öngörülüyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) ise dün yaptığı toplantıda, politika faizini yüzde 17,5'e yükseltirken, kademeli sıkılaştırmayı destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alacağını duyurmuştu.

Kararla birlikte Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası da miktarsal sıkılaştırma için ilk adımını atmış oldu.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından temmuz ayına yönelik faiz kararını açıkladı.
REKLAMI KAPAT X