Merkez Bankası'ndan nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik yeni karar

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'ndan nakit avans ve kuyum harcamalarına yönelik yeni karar
Doviz.com
16.05.2023 08:41

TCMB, kişisel kredi kartlarıyla yapılan belirli bir limitin üzerindeki nakit avans ve kuyum harcamalarının yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verdi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası menkul kıymet tesisine ilişkin uygulama talimatında değişiklik yayımladı.

Yeni düzenleme ile yüksek limitli kredi kartında nakit avans ve kuyum harcamaları menkul kıymet kapsamına alındı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından konuyla ilgili yapılan duyuruda şunlar kaydedildi:

“Müşteri bazında kredi kartı limiti belirli bir miktarın üstünde olanlar için bireysel kredi kartlarıyla nakit çekimi ve kuyum harcamalarının kredi türüne göre yüzde 30 oranında menkul kıymet tesisine tabi olmasına karar verilmiştir.

Kredi türünün menkul kıymet tesisine tabi olan ticari nitelikle krediler için getirilen kredi büyümesine göre diğer ticari nitelikli krediler ile tüketici kredilerinin dahil edilmiş olduğu belirlenen kredi türleri bazında ayrı ayrı olarak bir önceki hesaplama tarihine göre oranları yüzde 3'ün üzerinde kalan kredi tutarları kadar menkul kıymetin bir sene boyunca bloke olarak tesis edilmesi kararı alınmıştır."

Yukarıda belirtilen TCMB kararı ile ilgili uygulamalar 26 Mayıs hesaplama tarihinde 28 Nisan hesaplama tarihine göre hesaplanan büyüme oranından itibaren geçerli olacak.

Finansal piyasa katılımcıları ise TCMB’nin yeni kararını şöyle değerlendirdi:

Yani; Daralmaya başlayan nakit avans limitleri, 50 bin TL üstü toplam kart limiti olanlar için iyice ufak hale getirilecek. Düşük kk faizini aktif kullanmak için gereken: harcama yapıp kartın minimumunu ödemek.

Kaynak: beşyüzyedi - Twitter

TCMB’den yapılan açıklamada ayrıca bankalara verilen TL dönüşüm hedefinin hesaplanmasında pay kısmına fiziki altın karşılığı açılan hesaplar da dahil edileceği duyuruldu.

TCMB dönüşüm oranına göre menkul kıymet tesisi uygulamasında 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla mevcut olmayan ancak fiziki altın karşılığı açılan dönüşüm hesaplarının da pay kısmına dahil edilmesine, payda kısmında ise TCMB tarafından yayımlanan Tebliğler kapsamında dönüşümü yapılabilecek 31 Mart 2023 tarihi itibarıyla mevcut olan ABD doları, euro, sterlin altın cinsinden yabancı para mevduat/katılım fonu hesabı bakiyelerinin dikkate alınmasına karar verildi.

Söz konusu değişiklikler ise 1 Nisan 2023 tarihinden itibaren geçerli olacak.

REKLAMI KAPAT X