Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 1 hafta vadeli 25 milyar lira tutarında depo alım ihalesi açtı.
TCMB, piyasadaki fazla likiditeyi sterilize etmek amacıyla 22 Aralık'ta TL depo ihalelerine başlamıştı. TL depo ihaleleri, yaklaşık 17 yılın ardından yeniden açılmıştı.
Depo alım ihalesi nedir, etkileri nelerdir?
Türk Lirası Depo Alım İhalesi; Merkez Bankasının, Türk lirası likidite fazlalığını giderme konusundaki etkinliğini artırmak için bankalardan ihale yöntemi ile Türk lirası depo alma işlemidir.
Depo alım ihalelerinin etkinliğine yönelik açıklamalarda bulunan sosyal medyada ekonomi paylaşımlarıyla tanınan beşyüzyedi ise uygulamaya yönelik şunları söyledi:
"MB'nin aldığı net dövizler ve hızla artan yerli banka swapları nedeniyle, bankacılık sistemik likiditesi (+) veriyordu. Bu fazlalık da akşama doğru, referans oranın 1,5 puan altından MB'ye geri satılıyordu.
Sırf bu 1,5 puan göze batmasın, enflasyonla mücadeleye leke yapmasın diye fazlası olan bankalar daha yüksek orandan MB'ye para satacak. Örneğin likidite fazlası 200 iken (bazı bankalar 100 borçlanıyor, bazıları 300 geri satıyor diyelim); 300'lük depo alımı yapması sayesinde toplam likidite -100'e düşecek ve tekrar referans orandan borç veriyor hale geçecek.
O 200 milyarlık tortunun efektif faizi de %41 değil de %42,5 civarı olacak (daha yüksek olmamalı = arbitraj:) [AOFM bir tık yükselecek].
Özetle, çok ufak sıkılaştırıcı bir detay bu. 8,6 trilyonluk TL mevduat oranlarını, 100-200 milyarlık likidite fazlasının yönlendirebildiği algısını toptan ortadan kaldırabilmek için..."