Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı doları nasıl etkileyebilir?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası'nın bugün açıklayacağı faiz kararı doları nasıl etkileyebilir?
Doviz.com
12.09.2019 11:32

9 Eylül 2019 haftasına yükselişle başlayan dolar/TL, dün 5,80 sınırı olan 5,7930 seviyesine kadar yükselmesinin sonrasında 5,7450'ye kadar düştü. Bugün ise 5,75 bandından işlem gören dolar kurunun, Para Politikası Kurulu (PPK)'nın bugün saat 14:00'da açıklayacağı faiz kararına ne tepki vereceği merakla bekleniyor. 

Piyasa Beklentileri

Temmuz 2019 PPK toplantısında piyasa beklentisinin üzerinde 425 bp faiz inidirmine giden Merkez Bankası'nın bugünü toplantıda 250-300 baz puan indirim yapması bekleniyor.

Beklenti Yönünde İndirim Olursa Kura Nasıl Yansır?

Temmuz ayında uygulanan 425 baz puanlık indirim sonrası önce yükselişle tepkisini gösteren kur, sonrasında düşüşe geçmişti. Benzer durumun bugün açıklanacak karar sonrası da yaşanması bekleniliyor. Merkez Bankası'nın beklenti yönünde indirime gitmesi durumunda, kurda gün içi düşüşler yaşanabilir. İlerleyen saatlerde ise Avrupa Merkez Bankası (ECB)'nin faiz indirimine gitmesi ve GOP'larda gözlenecek artış, kurdaki düşüşü destekleyici yönde olabilir. Bu olasılıklar göz önünde bulundurulduğunda, dolar kurunda 5,68 seviyesi gün içi destek olarak izlenebilir.

TCMB Beklentinin Üstünde Bir Faiz İndirimi Yaparsa Ne Olur?

İlk etapta görülecek yükselişlerde 5,82 seviyesi en yakın direnç olarak görülüyor, ancak 350+ baz puan faiz indirimi kur üzerinde bu seviyelerin test edilmesine neden olabilir.

TCMB'nin karar metnindeki açıklamaları da yakından izlenecek ve ifadelerdeki değişimin güvercin yönde olması yılın devamında faiz indiriminin de devam edeceği yönünde olursa Türk Lirasındaki toparlanma sınırlı kalabilir.

Gösterge Faiz Oranı Nedir?

REKLAMI KAPAT X