Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı!

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankası yılın ilk faiz kararını açıkladı!
Doviz.com
25.01.2024 14:00

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından 2024 yılının ilk faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini %42,5 seviyesinden %45’e yükselttiğini duyurdu.

Yerli ve yabancıların beklentisi ne yöndeydi?

AA Finans ve Foreks anketine katılan ekonomistlerin faiz kararına ilişkin ortak görüşü, 250 baz puan artışla faizlerin %45’e çıkarılması yönündeydi.

Merkez Bankası’nın faiz kararına ilişkin olarak yabancılar da benzer görüşe sahipti. Buna göre Medley Advisors Piyasa Araştırma Başkanı Nick Stadtmiller, TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artıracağını tahmin etmişti.

Societe Generale Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Afrika Stratejisti Marek Drimal da TCMB’nin politika faizini 250 baz puan artırarak %45 seviyesine yükseltebileceğini belirterek, parasal sıkılaştırma adımlarının ise en kısa zamanda tamamlanacağını öngörmüştü.

Faizde yıl sonuna yönelik beklenti ne yönde?

Öte yandan TCMB’nin piyasa katılımcıları anketine göre cari ay sonu ve 3 ay sonrasına yönelik faize ilişkin beklentiler de %45 olarak belirlenmişti.

İlgili ankette 12 ay sonrası için politika faizi beklentisi ise %36,54 düzeyinde olmuştu.

https://static.doviz.com/images/content/1705648163.jpg

Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

Türk varlıklarına ilgi artıyor

Yaklaşık 8 trilyon dolarla dünyanın en büyük ikinci varlık yöneticisi olan Vanguard'ın Gelişmekte Olan Piyasalar Aktif Sabit Gelir Küresel Eş Başkanı Nick Eisinger, geçen hafta yaptığı açıklamada, TCMB'nin faiz politikasındaki hamleleri, gelecekteki enflasyon patikası ve yerel tahvillerin yabancı yatırımcılarda çok az bulunması sebebiyle yakın zamanda TL cinsinden devlet tahvilleriyle ilgilenmeye karar verdiklerini söyledi.

Faiz kararı öncesinde Türkiye'de enflasyonun yüzde 60'ın üzerinde ve faizin yüzde 42,5 seviyesinde olduğunu anımsatan JP Morgan'ın Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika (CEEMEA) Borç Sermaye Piyasaları Başkanı Stefan Weiler ise daha fazla yatırımcı girişi olması için pozitif bir reel orana ulaşılması gerekliliğine vurgu yaptı.

Bu gelişmelerin ardından piyasaların yakından takip edeceği yılın geri kalanına ilişkin TCMB takvimi ise şöyle listelendi:

İLGİLİ HABER TEPAV yorumladı: Merkez Bankası faizi ne yapmalı? TEPAV piyasaların merakla beklediği kritik faiz kararı öncesinde Para Politikası Değerlendirme Notu’nda Türkiye ekonomisini değerlendirerek, atılması gereken adımlara ilişkin paylaşımda bulundu.
REKLAMI KAPAT X