Merkez Bankasının ekimde faiz kararı ne olacak?: Beklenti anketi sonuçlandı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez Bankasının ekimde faiz kararı ne olacak?: Beklenti anketi sonuçlandı
Doviz.com
14.10.2024 15:18

TCMB Para Politikası Kurulu, ekim ayına yönelik faiz kararını perşembe günü açıklayacak. Peki, önceki toplantıda politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutan TCMB’ye yönelik ekonomistlerin beklentileri ne yönde? İşte detaylar..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan başkanlığında 17 Ekim Perşembe günü toplanacak. Aynı gün saat 14.00'te faiz kararı açıklanacak.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizi yüzde 50'de sabit bırakılmıştı.

Bu ay gerçekleştirilecek toplantıya ilişkin AA Finans'ın beklenti anketi ise 16 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ekonomistlerin politika faizindeki değişikliğe ilişkin beklentilerinin medyan değeri, faizin yüzde 50'de sabit bırakılması yönünde oldu.

Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin medyanı ise yüzde 47,50 olarak hesaplandı.

Piyasa Katılımcıları Anketi

TCMB'nin piyasa katılımcıları anketinde ise cari ay sonu politika faizi tahmini yüzde 50 seviyesinde sabit kalırken, 3 ay sonrası için beklenti yüzde 46,26 olarak belirlenmişti.

Aynı ankette 12 ve 24 ay sonrası için politika faizi beklentisi sırasıyla yüzde 31,64 ve yüzde 21,14 olmuştu.

Kaynak: TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi

Cevdet Akçay'dan erken gevşeme beklentilerine yanıt

TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay ise İngiliz The Economist dergisine verdiği demeçte, enflasyonun sürdürülebilir bir düşüş eğilimine girene kadar sıkı para politikasına devam edileceğini belirtmişti.

Akçay, TL'deki reel değerlenmenin hedefleri değil, uyguladıkları politikanın bir sonucu olduğunun da altını çizerek, "enflasyonu kontrol altına almak için para politikasını sıkı tutuyoruz, bu da TL'de reel olarak daha fazla değerlenmeye yol açabilir" değerlendirmesinde bulunmuştu.

İLGİLİ HABER TCMB Başkan Yardımcısı Cevdet Akçay'dan erken gevşeme beklentilerine yanıt TCMB Başkan Yardımcısı Akçay, İngiliz The Economist dergisine verdiği demeçte, enflasyonun sürdürülebilir bir düşüş eğilimine girene kadar sıkı para politikasının sürdürüleceğini belirtti.
REKLAMI KAPAT X