Merkez’in kararı öncesi bankalar konut kredisi faizlerini indirdi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez’in kararı öncesi bankalar konut kredisi faizlerini indirdi
Doviz.com
18.09.2024 14:43

Konut satışları ağustosta yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, bankalar da konut kredisi faizlerini düşürerek artan talebe katkıda bulundu. Peki, Merkez Bankasının faiz kararı öncesi ev almak isteyenler ne kadar faizle karşılaşıyor? İşte konut kredisinde güncel rakamlar..

Yüksek faiz ortamının konuta olan talebi ertelemesi sonrasında yurt içi piyasalarda gözler, parasal sıkılaşmanın ne kadar süreceğini görmek için yarın açıklanacak Merkez Bankası​ kararına çevrildi. Piyasa katılımcıları faizin yüzde 50 seviyesinde sabit tutulacağına kesin gözüyle bakarken, bazı bankalar ise konut kredisi faizlerinde indirime gitti. 

Buna göre Ziraat Bankası, "Konut Kredisi Ürün Paketi" kapsamında konut kredisi faizini 60 aya kadar yüzde 2,89, 120 aya kadar olan vadede ise yüzde 2,79'a düşürdü. 

Kaynak: Ziraat Bankası

Diğer bankalara bakıldığında ise 1 milyon TL’lik 120 ay vadeli konut kredisi için en uygun oranın yüzde 2,97’den başladığı ve yüzde 6,99'a kadar çıktığı görüldü.

Buna göre 1 milyon TL ve 120 ay vadeli konut kredisini Alternatif Bank yüzde 2,97, Albaraka yüzde 3, Akbank yüzde 3,02, Garanti yüzde 3,07, ING ise yüzde 3,19 seviyesine güncelledi.

*Konut kredisi faiz oranları vade ve tutara göre değişiklik göstermekte ve bankalar tarafından sıklıkla güncellenmektedir. Bu sebeple en uygun rakamlara ulaşmak için bankaların resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

İkinci evini alacaklar için ise Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun kararı gereği yüzde 22,5 oranındaki kural geçerli olmaya devam ediyor. Yani, alınacak evin değerinin sadece yüzde 22,5'i kadar kredi kullanılabiliyor.

İLGİLİ HABER BDDK duyurdu: Konut kredilerinde düzenlemeye gidildi BDDK, konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında değişikliğe gitti.

Konut satışlarında yılın zirvesi görülmüştü

TÜİK verilerine göre ise konut satışları ağustosta yüzde 9,9 artışla 134 bin 155 olmuştu. Böylece konut satışlarında yılın en yüksek rakamı görülmüştü.

Yüksek konut kredisi faizlerine rağmen kredili satışlarda (ipotekli konut satışları) da aylık bazda son bir yılın en yüksek satış rakamına ulaşılmıştı. Ancak geçen yılın aynı dönemine göre kredili konut satışları ağustosta yüzde 17,1 düşüş kaydetmişti.

İLGİLİ HABER Konut satışları yılın zirvesine çıktı Türkiye genelinde konut satışları ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 9,9 artarak 134 bin 155 oldu. Böylece konut satışlarında yılın en yüksek rakamına ulaşıldı.

Konut satışlarındaki artışın nedenleri

Konut piyasasındaki uzmanların konutta alım fırsatı döneminde olduğunu belirtmeleri ve fiyatların tekrar yükseliş eğilimine gireceğini belirtmeleri vatandaşın konut alımına yönelik yaklaşımını etkiliyor.

Konut satışlarındaki artışta Merkez Bankası'nın 2025'in ilk çeyreğinde faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin artmasının da etkili olduğu düşünülüyor.

Dün Merkez Bankası tarafından açıklanan Konut Fiyat Endeksi ağustos ayında nominal olarak yüzde 34,3 artarken reel olarak ise yüzde 11,6 oranında gerilemişti. Türkiye genelinde konut fiyatlarının ise 12 aylık artış oranı son 3 yılın en düşük seviyesine inmişti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası konut fiyatlarındaki değişimi açıkladı Merkez Bankası verilerine göre Konut Fiyat Endeksi (KFE), ağustosta yıllık bazda yüzde 34,3 artarken, bu dönemde reel olarak yüzde 11,6 düşüş kaydetti.
REKLAMI KAPAT X