Merkez'in zorunlu karşılık hamlesi ne anlama geliyor?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Merkez'in zorunlu karşılık hamlesi ne anlama geliyor?
Doviz.com
27.05.2019 10:54

Yabancı para zorunlu karşılık oranlarında değişikliğe gidilmesi, Merkez'in rezervlerini güçlendirmek için attığı bir adım olarak olarak yorumlandı.

Merkez Bankası'nın yabancı para zorunlu karşılık oranlarını artırması ve piyasadan 4.2 milyar dolar çekileceği haberi bu sabah dolardaki düşüşü hızlandırdı.

Bloomberg HT'ye bu kararı değerlendiren Gedik Yatırım Uzman Yardımcısı Onurcan Bal Merkez Bankası'nın rezervlerinin biraz daha güçleniyor olmasının dolarda ilk tepki olarak düşüşe neden olduğunu söyledi.

Son günlerde Merkez Bankası'nın rezervleri konusunun gündemde yer almaya devam ettiğini belirten Onurcan Bal "Swap işlemlerinin başlamasından sonra kafa karışıklığı artmıştı. Swap çıkarılınca Merkez Bankası'nın net rezervinin eksiye geçtiğine dair haber akışları kur üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmuştu. Bugünkü adım, bu baskının önüne geçebilmek adına önceden atılmış adım olarak okunabilir." değerlendirmesini yaptı.

"NORMAL ŞARTLARDA DÖVİZ LİKİDİTESİNİN ÇEKİLMESİ KURU YÜKSELTİR"

Bal, "bunun ilk fiyatlamada kuru aşağı çektiğini görüyoruz ama normal fiyatlamalarda piyasadan Döviz likiditesinin çekilmesinin kurda yukarı fiyatlama getirmesini beklerdik. Ama Merkez Bankası'nın bu hamleyle rezervlerinin biraz daha güçleniyor olmasının ilk anda aşağı yönlü fiyatlama getirdiğini görüyoruz" diye konuştu.

Ekonomist Güldem Atabay ise "son dönemlerde Merkez Bankası'nın döviz rezervlerine brüt, net, swaptan sonraki net diye 3 kategoride bakıyoruz.

Swap operasyonu sonrası net döviz rezervlerinin negatife düştüğünü hesaplıyoruz. TL üzerinde bunun yarattığı bir kırılganlık var..Sanıyorum buna yönelik, rezervleri güçlendirmek için atılan bir adım" şeklinde görüş bildirdi.

Swap Nedir?

REKLAMI KAPAT X