Merkez, TL mevduatı desteklemeye devam ediyor: Hangi banka ne kadar faiz veriyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Merkez, TL mevduatı desteklemeye devam ediyor: Hangi banka ne kadar faiz veriyor?
Doviz.com
18.07.2024 12:09

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), TL mevduatı destekleyici adımlarının sonuncusunu dün attı. Peki, TCMB’nin destekleyici adımlarının ortasında hangi banka TL mevduata ne kadar faiz veriyor? İşte 5 bankanın güncel faiz oranları..

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Kur Korumalı Mevduat'tan Türk Lirası mevduata geçişin desteklenmesi ve KKM hesaplarının azaltılmasına yönelik adımlarının sonuncusunu dün attı.

Buna göre TCMB, bankalara gönderdiği uygulama talimatıyla KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırını, politika faiz oranının yüzde 80'inden yüzde 70'ine indirdi.

Daha önce KKM hesaplarına uygulanan faiz oranı alt sınırı, yüzde 50 olan politika faizinin yüzde 80'i seviyesinde bulunan yüzde 40'a karşılık geliyordu. Buna göre yeni karar sonrasında bu seviye yüzde 35'e indirilmiş oldu.

Bu uygulamanın ise 22 Temmuz tarihinden itibaren geçerli olacağı bildirildi. Bu da mevduatın önümüzdeki dönemde de avantaj sağlamaya devam edeceği şeklinde yorumlandı.

İLGİLİ HABER TCMB'den TL mevduatı destekleyecek yeni adım Merkez Bankası (TCMB) bankacılık sistemindeki TL mevduat payını artırmayı amaçlayan adımları kapsamında kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranını yüzde 35'e düşürdü.

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ise mevduat faizi, haziran ayında finansal yatırım araçları arasında en yüksek reel getiriyi yatırımcılarına sunmuştu.

Buna göre mevduat faizi, yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) ile indirgendiğinde %1,88, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ile indirgendiğinde ise %1,62 oranında reel getiri sağlamıştı.

https://static.doviz.com/images/content/1720422313.jpg

Kaynak: TÜİK

TCMB’nin TL mevduatı destekleyici son adımları

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), daha önce ise 28 Haziran 2024 tarihinde, Zorunlu Karşılıklar Hakkındaki Tebliğ'de yer alan kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğü düzenlemesine son vermişti.

TCMB tarafından bankalara gönderilen belgeye göre, döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası’nda kotasyon yoluyla gerçekleştirilen vadesi gelmemiş toplam swap satış işlem miktarı limitleri yüzde 3’ten yüzde 0,5’e indirilmişti.

Banka ayrı bir yazı ile kotasyon yöntemiyle gerçekleştirilen Türk lirası karşılığı altın swap piyasası işlemlerine de son verdiğini duyurmuştu.

Bu kararlar ise bankaların TCMB’den lira cinsi borçlanabilecekleri miktarı azaltacak ve dolayısıyla mevduat faizlerinin yükselmesine neden olabilecek bir gelişme olarak değerlendirilmişti.

İLGİLİ HABER TCMB'den TL mevduatı destekleyecek yeni adım Merkez Bankası (TCMB) bankacılık sistemindeki TL mevduat payını artırmayı amaçlayan adımları kapsamında kur korumalı mevduata (KKM) uygulanacak en düşük faiz oranını yüzde 35'e düşürdü.

Hangi banka ne kadar faiz veriyor?

Bu kararların ardından temmuz ayı itibarıyla ana paranın 1 milyon TL ve vadenin 92 gün olduğu senaryoda en yüksek faiz veren bankalardan bazıları ise şöyle listeleniyor:

📌 Garanti BBVA

Faiz oranı: Yüzde 50

Vade Sonu Tutar: 1.116.256,83 TL

Net Kazanç: 116.256,83 TL

📌 Denizbank

Faiz oranı: Yüzde 49

Vade Sonu Tutar: 1.113.931,69 TL

Net Kazanç: 113.931,69 TL

📌 On Plus

Faiz oranı: Yüzde 48

Vade Sonu Tutar: 1.111.606,56 TL

Net Kazanç: 111.606,56 TL

📌 Enpara

Faiz oranı: Yüzde 48

Vade Sonu Tutar: 1.111.606,56 TL

Net Kazanç: 111.606,56 TL

📌 Yapı Kredi

Faiz oranı: Yüzde 46,5

Vade Sonu Tutar: 1.108.118,85 TL

Net Kazanç: 108.118,85 TL

*Mevduatta faiz oranları vade ve tutara göre değişiklik göstermekte ve bankalar tarafından sıklıkla güncellenmektedir. Bazı bankalar ayrıca yeni müşterilerine özel daha yüksek tutarlı oranlar sunmaktadır. Bu sebeple en uygun rakamlara ulaşmak için bankaların resmi internet sitelerini ziyaret edebilirsiniz.

İLGİLİ ANALİZ Yüksek faiz hangi sektör ve hisseleri daha çok etkiliyor? TCMB Başkanı Fatih Karahan yönetimindeki ilk PPK toplantısı bugün gerçekleştirilecek. Piyasalar faizlerin yüzde 45  seviyesinde sabit bırakılmasını bekliyor. Peki, yüksek faiz hangi sektör ve hisseleri daha çok etkiliyor? İşte detaylar..
İLGİLİ HABER Dolardan TL'ye geçişin nedenleri ve olası sonuçları Ekonomist Mahfi Eğilmez, kaleme aldığı "Dolardan TL'ye Geçişin Nedenleri ve Sonuçları Üzerine" başlıklı yazısında, yerel seçimlerden sonra artan döviz bozdurma eğilimini analiz etti.
REKLAMI KAPAT X