Meta, 14 Mayıs seçimleri için 'Seçim Operasyon Merkezi' kurdu

Okuma Süresi: 3 Dakika
Meta, 14 Mayıs seçimleri için 'Seçim Operasyon Merkezi' kurdu
Doviz.com
05.04.2023 14:07

Meta, 14 Mayıs'taki Türkiye genel seçimlerinin güvenliği için özel bir merkez kurduğunu açıkladı. Şirket tarafından ayrıca merkezin sorumlulukları ve görevi paylaşıldı.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimler ile 5 yıllık Başkanlık görevini üstlenecek kişi seçilecekken, seçim güvenliği de Türkiye’nin gündeminde yer almaya başladı.

Facebook, Instagram ve WhatsApp’ın çatı şirketi Meta da, Türkiye’de seçimlerin güvenliği için özel bir merkez kurduğunu açıkladı.

Meta, konuyla ilgili açıklamasında “14 Mayıs'taki Türkiye seçimlerinin güvenli geçmesine yardımcı olmak için yanlış bilgilerin yayılmasını azaltmak ve uygulamalarımızda zararlı içeriği kaldırmak için insanlara, ortaklıklara ve teknolojiye yatırım yapıyoruz.” ifadelerine yer verdi. Bu kapsamda “Türkiye Elections Operations Center'ın (Seçim Operasyon Merkezi)” aktifleştirildiğini belirtti.

Türkiye Seçimleri Operasyon Merkezi’nin görevi ne?

Şirket tarafından yapılan açıklamada merkezin, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak belirlemek ve daha hızlı müdahale etmek gibi görevleri üstleneceği dile getirildi.

Reklamlar, WhatsApp’taki viral mesajlar ve dahası, bu merkezin sorumluluğunda olacak.

Meta’nın Seçim Operasyon Merkezi açıklaması ise şu şekilde:

Zararlı içerikleri kaldırma

İnsanların uygulamalarımızda önemsedikleri konular hakkında açıkça konuşabilmelerini ve bunu yaparken güvende olmalarını istiyoruz. Topluluk Standartlarımız, Facebook ve Instagram’da hangi içeriklere izin verilip verilmediğini herkese açık bir şekilde belirtiyor ve seçimlerle ilgili birçok alanı kapsıyor. Bunlar arasında taciz ve şiddete teşvik politikalarının yanı sıra etnik köken veya din gibi konularda insanlara yönelik saldırıları yasaklayan ayrıntılı nefret söylemi politikaları da yer alıyor. Bu kuralları ihlal eden içerikleri tespit ettiğimiz anda kaldırıyoruz.

Seçim günü yaklaştıkça, potansiyel tehditleri gerçek zamanlı olarak tespit etmeye ve hızlı bir şekilde aksiyon almaya odaklanan Türkiye Seçim Operasyon Merkezini etkinleştireceğiz. Meta’nın geniş çaplı bu girişimi, şirketimizin farklı departmanlarında çalışan mühendis, hukukçu, araştırmacı ve analiz uzmanlarını bir araya getirecek.

Asılsız bilgi ve haberlerle mücadele

Belirli durumlarda, olası şiddete veya fiziksel zarara katkıda bulunabilecek veya oy vermeyi engellemeyi amaçlayan asılsız bilgileri Facebook ve Instagram’dan tamamen kaldırıyoruz. Buna, oy verme tarihleri, yerleri, saatleri ve yöntemleriyle ilgili asılsız haberler de dahil. 

Diğer tüm asılsız bilgi türlerini daha az insanın görmesi için, yayılmasını yavaşlatmaya ve insanları yetkili kaynaklardaki bilgilere yönlendirmeye odaklanıyoruz. Bunu yapmak için, aralarında Türkiye’den Doğruluk Payı ve Teyit’in de olduğu, 90’ın üzerinde bağımsız üçüncü taraf haber doğrulama kuruluşuyla çalışıyoruz.

Birlikte çalıştığımız doğrulama kuruluşları bir içeriği asılsız olarak sınıflandırdığında, insanların bu içeriği görme olasılığını azaltmak için içeriğin gösterimini önemli ölçüde düşürüyoruz, içeriği paylaşan veya daha önce paylaşmış olan kişileri uyarıyoruz ve içeriğe doğrulama kuruluşunun bilginin asılsız olduğuna dair hazırladığı makaleye yönlendiren uyarı etiketleri ekliyoruz. Bir içerik “asılsız”, “kısmen asılsız” veya “değiştirilmiş” olarak sınıflandırıldığında bu içeriğe uyarı etiketleri ekliyoruz ve insanların bu içeriği görme olasılığını azaltmak için içeriğin gösterimini azaltıyoruz.

Doğrulama kuruluşlarının Türkiye’deki seçimlerle ilgili içerikleri bulmalarını ve sınıflandırmalarını kolaylaştırdık, çünkü son dakika haberleri yaratan olaylarda özellikle hızlı davranmanın önemli olduğunun bilincindeyiz. Doğruluk kuruluşlarının daha kolay bulabilmesi adına seçimlerle ilgili içerikleri tek bir yerde toplamak için anahtar kelime tespiti kullanıyoruz.

Aynı zamanda WhatsApp’ta, insanlara şüpheli veya yanlış gibi görünen bir mesaj geldiğinde, onları içeriğin doğruluğunu teyit etmeleri için, doğrulama kuruluşları Doğruluk Payı ve Teyit ile bu bilgileri tekrar kontrol etmeye teşvik ediyoruz. 

REKLAMI KAPAT X