Meta, Cambridge Analytica davasında 725 milyon dolar ödeme yapacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Meta, Cambridge Analytica davasında 725 milyon dolar ödeme yapacak
Doviz.com
23.12.2022 14:21

Facebook'un sahibi Meta Platforms Inc, Cambridge Analytica skandalı da dahil olmak üzere kullanıcıların kişisel bilgilerini üçüncü şahışlarla paylaşması nedeniyle 725 milyon dolar ödeme yapacak.

Perşembe günü geç saatlerde bir mahkeme dosyasında açıklanan anlaşma, Facebook'un 2018 yılında Cambridge Analytica'nın 87 milyon kadar kullanıcının verilerine erişmesine izin verdiğinin ortaya çıkmasıyla başlayan uzun soluklu bir davayı çözüme kavuşturacak.

Davacıların avukatları önerilen uzlaşmayı, Meta'nın bir davayı çözmek için şimdiye kadar ödediği en yüksek miktar olarak tanımladı.

Davacı avukatlarından Derek Loeser ve Lesley Weaver yaptıkları ortak açıklamada, "Bu tarihi uzlaşma, bu karmaşık davada anlamlı bir rahatlama sağlayacaktır." dedi.

Meta ise daha önce San Francisco'daki bir federal yargıcın onayına tabi olan uzlaşmaya karşı yanlış yaptığını kabul etmemişti.

Ancak daha sonra şirketten yapılan açıklamada uzlaşmanın "toplumun ve hissedarların yararına" olacağı aktarıldı.

Meta ayrıca, "Son üç yıl içinde gizlilik yaklaşımımızı yeniledik ve kapsamlı bir gizlilik programı uyguladık." ifadelerini kullandı.

Şu anda feshedilmiş olan Cambridge Analytica şirketi ise Donald Trump'ın 2016'daki başarılı başkanlık kampanyası için çalışmış ve seçmen profili oluşturma ve hedefleme amacıyla milyonlarca Facebook hesabının kişisel bilgilerine erişim sağlamıştı.

Facebook'un ise sosyal medya ağından kullanıcıların rızası olmadan verileri paylaştığı ortaya çıkmıştı.

Cambridge Analytica skandalının ardından gizlilik uygulamalarına yönelik hükümet soruşturmaları gerçekleştirilmiş ve Meta CEO’su Mark Zuckerberg'in milletvekilleri tarafından sorgulandığı yüksek profilli bir duruşma düzenlenmişti.

2019 yılında ise Facebook, Federal Ticaret Komisyonu'nun gizlilik uygulamalarına ilişkin soruşturmasını çözmek için 5 milyar dolar ve ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu'nun kullanıcıların verilerinin kötüye kullanımı konusunda yatırımcıları yanlış yönlendirdiği iddialarını çözmek için ise 100 milyon dolar ödemeyi kabul etmişti.

Davanın devamı olan soruşturmalara karşı ise perşembe günü varılan uzlaşma sonrasında anlaşma henüz resmileşmedi ancak bunun 2 Mart 2023'te yapılacak bir sonraki duruşmada kesinleşerek imzaların atılması bekleniyor.

REKLAMI KAPAT X