Metaverse Nedir?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Metaverse Nedir?
Doviz.com
13.01.2022 14:58

Metaverse, kullanıcılarına arttırılmış sanal gerçeklik sunan birden fazla teknolojinin dahil olduğu ve içinde yaşam sürebilecekleri bir evren sunmaktadır.

Öte anlamına gelen “Meta” ve evren anlamına gelen “Universe” kelimelerinin birleşiminden oluşan Metaverse, için yaşadığımız gerçek dünyanın, ötesidir. Henüz hayata tam olarak geçmemiş bir teknoloji olan Metaverse, içerisinde barındırdığı potansiyel sayesinde milyon dolarları aşan yatırımlar almaya başlamıştır.

Metaverse Neler Sunacak?

Metaverse ilk olarak Neal Stephenson tarafından 1992’de yayınlanan “Snow Crash” bilim-kurgu romanında kullanılmıştır. Romanda Metaverse internetin nihai versiyonu olarak sunulmuştur. Günümüzdeki Metaverse de romanda yer alan karşılığına oldukça benzemektedir.

Metaverse, içerisinde yer alan projeler sayesinde ekosistemini günden güne büyütmektedir. Ekosistemin içerisinde yer almak isteyen büyük şirketler, henüz tam anlamıyla hayata geçmemiş bir teknoloji olan Metaverse’e yatırım yapmaktadır. Bu şirketler arasında belki de ilk sırada gelen eski ismiyle Facebook yeni ismiyle Meta yer almaktadır. Meta bu hamlesi ile Metaverse’ün gücüne ne kadar inandığını göstermektedir. Meta, dijital avatarların, sanal gerçeklik kullanarak iş, seyahat veya eğlence yoluyla bağlantı kurduğu sanal bir dünya vadetmektedir.

Yazılım devi olan Microsoft, gerçek dünyayı artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklikle birleştiren Microsoft Mesh platformu ile karma ve genişletilmiş gerçeklik (XR) uygulamaları geliştirmektedir. Şirketin 2022 planları içerisinde Microsoft Teams uygulaması için hologramlar ve sanal avatarlar geliştirmek bulunmaktadır.

Aralarında Fornite gibi ünlü oyunların olduğu oyun şirketi Epic Games ise Metaverse projelerine yatırım yapmaya devam etmektedir. Projeler arasında ise Ariana Grande ve Travis Scott gibi ünlü isimlerin Metaverse üzerinde gerçekleşecek konserleri ve filmleri gibi birçok etkinlik bulunuyor.

Metaverse tabanlı GameFi projeleri ise büyük fonlar toplayarak her geçen gün sayılarını arttırıyor. Metaverse’ün sağlayacağı artırılmış gerçeklik sayesinde daha şimdiden başlı başına bir sektör oluşturmuş durumdalar.

Aynı zamanda Metaverse evreninde yer alan bölgeler için arsa satışları yapıldığını ve bu arsalar için milyon dolarlar ödendiğini de biliyoruz.

Metaverse Ne Zaman Hayata Geçecek?

Meta eski adıyla Facebook şirketinin CEO’su Mark Zuckerberg, Metaverse’ün 5 ila 10 yıl içerisinde yaygın bir şekilde kullanılmaya başlanacağını belirtiyor. Bunun yanında Metaverse’ün içerisinde yer alacak birçok teknoloji halı hazırda günümüz dünyasında yer almaktadır. Ultra yüksek geniş bant hızları, sanal gerçeklik başlıkları ve sürekli açık çevrimiçi dünyalar, herkes tarafından erişilebilir olmasa da halihazırda çalışır durumdadır.

En Çok Yatırım Alan Metaverse Projeleri

Metaverse projeleri arasında GameFi projelerinin en büyük yatırımları aldığını görmekteyiz. Bitexen'de listeli metaverse projeleri şu şekildedir:

Decentraland (MANA) detaylı incelemesi için tıklayınız.

Axie Infinity (AXS) detaylı incelemesi için tıklayınız.

The Sandbox (SAND) detaylı incelemesi için tıklayınız.

Theta (THETA) detaylı incelemesi için tıklayınız.

MOBOX (MBOX) detaylı incelemesi için tıklayınız.

MyNeighborAlice (ALICE) detaylı incelemesi için tıklayınız.

Geleceğimiz Metaverse mü?

Bilim kurgu filmlerinden aşina olduğumuz bir dünyayı gerçek hayatta deneyimleme fırsatı bulabileceğimiz Metaverse evreni, geleceğin teknolojisi hakkında bizlere büyük ipuçları sunmaktadır. Tüm bunların yanında, merkeziyetsiz bir şekilde tekele bağlı olmadan büyüyen ekosistem, çok çeşitli sektörleri de içerisine almaktadır. Metaverse üzerinde toplantılar, moda gösterileri ve konserler gibi etkinlikler buzdağının sadece görünen kısmı gibi olacağa benziyor. Metaverse evreninde gerçek dünya kurallarının olmadığını düşünürsek, imkanların da o ölçüde sınırsız olacağı varsayılıyor.

Metaverse yalnızca toplantılarımızı, buluşmalarımızı değiştirmekle kalmayacak. Metaverse içerisinde birçok ünlü marka sanal mağazalarını açmaya başladı. Birçok teknoloji şirketi metaverse içerisinde araçlarının dijital yansımalarını üreterek satışını gerçekleştirecek. Moda devleri tekstil ürünlerinin NFT’lerini metaverse içerisinde NFT olarak satmaya başladı bile. Birçok farklı sektör ve alan metaverse içerisinde erkenden yerini alarak geleceğin dijital dünyasını şekillendiriyor.

Kaynak: Bitexen Research 

REKLAMI KAPAT X