Mevduat faizleri zirvesinden 10 puan geriledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Mevduat faizleri zirvesinden 10 puan geriledi
Doviz.com
28.06.2024 10:24

3 aya varan vadeli mevduatlarda ortalama faiz nisan ortasındaki zirvesinden bu yana 10 puana varan gerileme yaşadı.

Mevduat faizlerinde gerileme ivmesi bayram haftasında da devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, "Bankalarca açılan TL mevduatlarına uygulanan ağırlıklı ortalama faiz oranlarını" açıkladı.

21 Haziran haftasını kapsayan verilere göre bankaların TL mevduatlara verdikleri 3 ay vadeli faizlerin ortalaması yüzde 58,38'e düştü. Böylece 3 ay vadeli mevduat faizleri altı hafta üst üste gerilemiş oldu.

Bankaların 3 ay vadeli mevduata verdikleri faiz 19 Nisan haftasında yüzde 68,88'e çıkarak 2009'dan beri en yüksek noktaya ulaşmıştı. Böylece 3 ay vadeli faizler 2 ay içerisinde tepe noktasından 10 puan düşmüş oldu.

21 Haziran haftasında 1 ay vadeli mevduat faizlerinin oranı ise bir önceki haftaya göre ise yükselerek yüzde 55,63 oldu. 1 ay vadeli mevduat faizleri 14 Haziran haftasında yüzde yüzde 55,34 olarak açıklanmıştı.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi, CNBC-e'deki Kazandıran Strateji programında yaptığı açıklamada mevduat faizlerinde zirvenin geride kaldığını söylemişti.

Bürükcekçi, "Mevduat faizlerinde zirveyi geçtik. Bundan sonra geriye gelir. Bence o seviyeleri göremeyeceğiz. Dövizde ters dolarizasyon eğilimi var, TL likiditesi bollaşıyor. Yurt dışında da TL bol" ifadelerini kullanmıştı.

TCMB'den bankaları rahatlatacak yeni hamle

Mevduat faizlerinde gerileme ivmesi sürerken, TCMB zorunlu karşılık için kaldıraç oranına dayalı yükümlülüğü kaldırarak bankaların maliyetlerini aşağı çekecek ve mevduat tarafında bankaları rahatlatacak bir adım atmıştı.

Bu kapsamda TCMB, zorunlu karşılıklar (ZK) hakkında tebliğin "Zorunlu Karşılıklarda Farklılaşma" başlıklı 10. maddesini yürürlükten kaldırmıştı.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'ndan zorunlu karşılıklara ilişkin yeni karar Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Zorunlu Karşılıklar Hakkındaki Tebliğ'de yer alan kaldıraç oranına dayalı zorunlu karşılık yükümlülüğü düzenlemesine son verdi.
REKLAMI KAPAT X