Mevduatta faiz yarışı kızıştı: Faiz getirileri 21 yılın zirvesine yükseldi

Okuma Süresi: 1 Dakika
Mevduatta faiz yarışı kızıştı: Faiz getirileri 21 yılın zirvesine yükseldi
Doviz.com
08.12.2023 10:51

TL mevduatta faiz yüzde 49,33 ile 21 yılın zirvesine yükselirken özellikle 10 milyon TL ve üstü gibi yüksek meblağlarda yüzde 50’nin üzerinde teklifler verilmeye başlandı.

Yükselen TL mevduat faizleri tasarruf sahiplerinin radarına girerken, bankalar arasındaki rekabetin de kızışmasına yol açtı.

TCMB’nin bankaları Kur Korumalı Mevduat (KKM) hacimlerini azaltıp standart TL mevduata geçişe yönlendiren düzenlemeleri ise TL mevduat faizlerindeki yükselişe destek oldu.

TCMB verilerine göre yılbaşında yüzde 15,5 civarında olan üç ay vadeli TL mevduatın ortalama faizi 1 Aralık haftası itibarıyla yüzde 49,33 ile Kasım 2002 sonrasındaki 21 yılın zirvesine yükseldi.

Önceki haftaya göre ortalama mevduat faizindeki yükseliş ise 3,26 puan oldu.  Bankacılık sektöründe TL mevduat faizinde ortalamanın yüzde 49’u aşması, getiri yarışının hızlandığını teyit etti. Bankacılık kaynaklarından alınan bilgiye göre özellikle 10 milyon TL ve üstü gibi yüksek meblağlarda yüzde 50’yi aşan faizler teklif edilmeye başlandı.

TCMB’den beklenen yeni önlemler ve bilanço makyajlama adımlarıyla ise mevduat getirilerindeki yükselişin yıl sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

İLGİLİ ANALİZ Merkez Bankası için karar günü: Faiz kararı borsayı nasıl etkiler? Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısını bugün gerçekleştirecek ve kasım ayına ilişkin faiz kararını açıklayacak. Peki, karar sonrası borsayı neler bekliyor?
REKLAMI KAPAT X