Moody’s’in Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirmesi kararını analist Ahmet Deniz Yağbasan yorumladı. İşte detaylar..
Geçen hafta Türkiye’nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moody’s, Türk bankalarının not görünümünü durağana çevirerek, “Türk bankacılık sistemi için görünüm istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ediyor” dedi.
Türk bankalarına yönelik bu karar ise piyasalarda pozitif bir tablo yarattı.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türk bankalarının görünümü negatiften durağana çevirmesinin olumlu yansımaları özellikle Borsa İstanbul’da görülürken, bu durumun son 9 haftalık alım serisini sonlandırarak borsada satışa yönelen yabancı yatırımcının kararları üzerinde nasıl bir etkisi olabileceği ise merak edilmeye başlandı.
Analist Ahmet Deniz Yağbasan ise Moody's'in bu adımının pek çok katkısı olacağını belirterek, "En başında yabancı sermayenin Türkiye piyasasına gelmesi ve reel sektörü desteklemesi, özellikle yabancı yatırımcının Türkiye piyasasına bakış açısını genişletecek. Bankacılık endeksini de pozitif etkiledi ve yansımalarının da biz halihazırda devam ettiğini görüyoruz. Borsa İstanbul için de pozitif bir gelişme böyle bir haberin gelmesi" dedi.
Peki kuruluşun bundan sonraki adım ne olur? Yağbasan, bu konuyla ilgili de şunları söyledi:
"Gelecek dönemde Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın atmış olduğu ve atacak olduğu hamlelerin devamı halinde özellikle görünümün pozitife çevrilmesi ardından da kredi notunun bir basamak daha yukarı yönlü revize edilmesi gelebilir."
Moody's kimdir?
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olması nedeniyle küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.
Moody’s’in amacının ise ülkelerin veya şirketlerin borçlarını geri ödeme kapasitesini ölçmek, kredi riskine yönelik not vermek olduğu belirtiliyor.
Moody's'in bunu yaparken ise pek çok kriteri bulunuyor. Buna göre kurum, puanlama sistemiyle hareket ederek, ülkelerin yatırım yapılabilirlik seviyesini ölçülüyor.