Moody’s kredi notunu yükseltirse, Türkiye'ye yatırım gelir mi?: Ünlü analist yorumladı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Moody’s kredi notunu yükseltirse, Türkiye'ye yatırım gelir mi?: Ünlü analist yorumladı
Doviz.com
18.08.2023 11:03

Moody’s’in Türk bankalarının görünümünü negatiften durağana çevirmesi kararını analist Ahmet Deniz Yağbasan yorumladı. İşte detaylar..

Geçen hafta Türkiye’nin ortodoks politikalara dönmesi durumunda not artışı olabileceği mesajını veren Moody’s, Türk bankalarının not görünümünü durağana çevirerek, “Türk bankacılık sistemi için görünüm istikrarlı ancak zorlu olmaya devam ediyor” dedi.

Türk bankalarına yönelik bu karar ise piyasalarda pozitif bir tablo yarattı.

İLGİLİ HABER Moody's raporunun ardından borsada hızlı toparlanma Moody's'in Türk bankalarının not görünümünü negatiften durağana çevirmesinin ardından bugün satıcılı seyir izleyen ve günlük düşüşlerin yüzde 2’ye yaklaştığı Borsa İstanbul'da hızlı bir toparlanma gerçekleşti.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in Türk bankalarının görünümü negatiften durağana çevirmesinin olumlu yansımaları özellikle Borsa İstanbul’da görülürken,  bu durumun son 9 haftalık alım serisini sonlandırarak borsada satışa yönelen yabancı yatırımcının kararları üzerinde nasıl bir etkisi olabileceği ise merak edilmeye başlandı.

İLGİLİ HABER Yabancı yatırımcı 9 haftalık hisse alım serisini sonlandırdı TCMB tarafından yayımlanan verilere göre yabancı yatırımcı 11 Ağustos haftasında 101 milyon dolarlık net hisse satışı gerçekleştirdi. Böylelikle 9 haftalık alım serisi de sona ermiş oldu.

Analist Ahmet Deniz Yağbasan ise Moody's'in bu adımının pek çok katkısı olacağını belirterek, "En başında yabancı sermayenin Türkiye piyasasına gelmesi ve reel sektörü desteklemesi, özellikle yabancı yatırımcının Türkiye piyasasına bakış açısını genişletecek. Bankacılık endeksini de pozitif etkiledi ve yansımalarının da biz halihazırda devam ettiğini görüyoruz. Borsa İstanbul için de pozitif bir gelişme böyle bir haberin gelmesi" dedi.

Peki kuruluşun bundan sonraki adım ne olur? Yağbasan, bu konuyla ilgili de şunları söyledi:

"Gelecek dönemde Merkez Bankası ve Maliye Bakanlığı'nın atmış olduğu ve atacak olduğu hamlelerin devamı halinde özellikle görünümün pozitife çevrilmesi ardından da kredi notunun bir basamak daha yukarı yönlü revize edilmesi gelebilir."

Moody's kimdir?

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, 100 yıldan fazla bir geçmişe sahip olması nedeniyle küresel piyasalar tarafından yakından takip ediliyor.

Moody’s’in amacının ise ülkelerin veya şirketlerin borçlarını geri ödeme kapasitesini ölçmek, kredi riskine yönelik not vermek olduğu belirtiliyor.

Moody's'in bunu yaparken ise pek çok kriteri bulunuyor. Buna göre kurum, puanlama sistemiyle hareket ederek, ülkelerin yatırım yapılabilirlik seviyesini ölçülüyor.

İLGİLİ HABER Moody's'in Türkiye’ye yönelik not kararları: 10 yılda 6 basamak düşürdü Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin ortodoks politikalara devam etmesi halinde ülkenin notunun artabileceğini duyurdu. Peki Moody’s’in geçmiş dönemlerde Türkiye’nin not görünümüne ilişkin kararları ne yönde olmuştu?
REKLAMI KAPAT X