Morgan Stanley’den Türkiye’ye ilişkin faiz ve enflasyon tahmini

Okuma Süresi: 1 Dakika
Morgan Stanley’den Türkiye’ye ilişkin faiz ve enflasyon tahmini
Doviz.com
15.12.2023 14:48

Morgan Stanley ekonomistleri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) mevcut döngü sonrasında bile faizleri artırabileceğini belirterek, aralık ayında 250 baz puan artış beklediklerini duyurdu.

Alina Slyusarchuk’un aralarında olduğu banka ekonomistleri, ocak ayında gerçekleştirilecek 250 baz puanlık ek bir artış ile yüzde 45’lik nihai faiz oranına ulaşılmasını bekliyor.

Bankanın raporunda ayrıca “Önümüzdeki aya ilişkin herhangi bir spesifik sinyal olup olmadığını görmek için gelecek haftaki toplantının karar metnini izleyeceğiz.” değerlendirmeleri yer aldı.

Enflasyonda yüzde 36 beklentisi

TCMB'nin gelecek haftaki toplantıda mevcut sıkılaştırma döngüsünün sonuna ilişkin sinyal verebileceğini ancak buna karşın enflasyon görünümüne bağlı olarak gerekmesi halinde faiz artırımı kapısını açık bırakabileceğini öngören ekonomistler, mevcut sıkılaştırma döngüsünün ocak ayında sona ereceğini düşündüklerini belirtti.

Morgan Stanley, TCMB'nin 2024 sonunda enflasyonun yıllık yüzde 36’ya inmesini beklediğine de işaret ederek, burada öngörülen dezenflasyon patikası üzerinde yukarı yönlü riskler olduğunu belirtti.

Mayıs ayında yıllık enflasyonun yüzde 71,6 ile zirve yapacağını öngören banka ekonomistleri, Aralık 2024’te manşet enflasyonun yüzde 42,3’e gerilemesini bekliyor.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası, dolar ve enflasyonda yıl sonuna ilişkin tahminleri açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Piyasa Katılımcıları Anketi'ne göre yıl sonu dolar kuru tahmini 29,62 lira, enflasyon beklentisi ise yüzde 65,39 oldu.
REKLAMI KAPAT X