Eski Japonya Maliye Bakan Yardımcısı Takehiko Nakao, Başkan Haruhiko Kuroda'nın nisan ayında emekli olmasıyla birlikte Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) para politikasından tutumunu değiştirebileceğini söyledi.
Bir dönem Japonya'da döviz müdahalesi işlemlerini yürüten Takehiko Nakao, uzun süreli parasal genişlemenin reel gelirdeki artış pahasına piyasa işlevlerini köreltme ve Japon yenini zayıflatma gibi sorunlar ortaya çıkardığını vurguladı.
Japonya Merkez Bankası, geçtiğimiz hafta uzun süreli ekonomik teşviklerin maliyetini hafifletmeyi amaçlayan bir hareketle, 10 yıllık Japon devlet tahvilleri (JGB) için getiri eğrisini genişleterek piyasaları şaşırtmıştı.
Nakao, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "BOJ enflasyon beklentilerini yükseltme ve reel faiz oranlarını düşürme konusunda çok başarılı olamadı ve bunun etkileri piyasada giderek büyüdü. Mevcut çerçevenin er ya da geç değiştirilmesi gerektiğini düşünüyordum. Son eylemin nedeninden emin değilim ancak Kuroda'nın yerine geçecek kişi için ayarlamalardan kaynaklanan tüm olumsuz şoklara ilişkin yükü hafifletici bir etkisi olabilir." ifadelerini kullandı.
Nakao, politika ayarlamasına başlamanın yüklerini azaltma açısından iyi olabileceğini belirtirken; son adımın arkasındaki nedenlerden birinin, Kuroda'nın yerine geçecek kişinin üstlenebileceği olumsuz şokları azaltmak olabileceğini söyledi.
BOJ'un para politikasını değiştirmesinin mortgage faiz oranlarını ve JGB getirilerinin yükseltmesi gibi şoklara da neden olabileceğini belirten Nakao, ancak bunun bir noktada yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Nakao ayrıca BOJ'un bir hükümet anlaşmasında öngörülen %2 enflasyon hedefinin para ve maliye politikasını esnek olmaktan çıkarıyor olabileceğini de sözlerine ekledi.
Nakao, 2013-2020 yılları arasında Asya Kalkınma Bankası'nın başkanlığını yaparken, şu anda Japonya'nın üçüncü büyük ticari bankası olan Mizuho Financial Group Inc'in bir parçası olan Mizuho Research and Technologies'de Enstitü Başkanı olarak görev yapıyor.
En üst düzey döviz müdahalecisi olarak Nakao, 2011'de deprem, tsunami ve nükleer krizin ardından para biriminin 75 yen civarında işlem gördüğü sıralarda yenin güçlenmesi için yoğun müdahalelerde bulunmuştu.