Nebati: Gündemimizde otomotivde ÖTV indirimi yok

Okuma Süresi: 3 Dakika
Nebati: Gündemimizde otomotivde ÖTV indirimi yok
Doviz.com
22.12.2022 11:10

Otomotiv sektöründe özel tüketim vergisine (ÖTV) yönelik indirim beklentisi canlılığını korurken, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati gündemde böyle bir çalışma olmadığını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, asgari ücretten memur ve emekli zammına, vergi indirimi beklentilerinden iş dünyasının kullanımına sunulacak yeni Kredi Garanti Fonu destekli finansman paketine kadar birçok başlıkta önemli açıklamalar yaptı.

Bakan Nebati, ÖTV de bir vergi indiriminin olmayacağı mesajını verirken, diğer konularla ilgili şunları kaydetti:

Asgari ücret

İzmir'de gazetecilerle bir araya gelen Nebati, milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammı için “Çalışan ve çalıştıranı tatmin edecek şekilde belirlenmesi faydalı olur” dedi.

Nebati, asgari ücrete bu yıl yapılan iki zammı da hatırlatarak, “Hesap yaparken bu yılki zammı ihmal etmeyelim. Bu yıl ciddi zam yaptık. Asgari ücrette artı 30 puan iyileşme oldu” diye konuştu.

Memur ve emekliye yapılacak yıl başı zammında “refah payı” olup olmayacağına yönelik soruyu yanıtlayan Nebati, memurlara toplu sözleşme gereği ocak ve temmuz aylarında yüzde 8+6 oranında zam yapılacağını hatırlattı. Bakan, “Enflasyon farkını da vererek memur ve emeklinin zammı belli olacak” dedi.

Nebati, bu yıl memur ve memur emeklisine kümülatif bazda yüzde 80’nin üstünde zam yapıldığını belirterek, “Çalışan ve emekli memura enflasyonun üstüne 20 puan iyileştirme yapıldı. 3600 ek gösterge düzenlemesi ile de önemli katkı sağlandı. Sağlık çalışanları başta olmak üzere iyileştirmeler yapıldı” diye konuştu.

EYT

EYT düzenlemesi için “Kabinede gündeme gelirse Cumhurbaşkanı önümüzdeki hafta açıklar” diyen Nebati, “Biz çalışma bakanımızla maliyetleri konuşuyoruz. Bizim taraftan gelecek destekler olursa diye onu da konuşuyoruz” ifadelerini kullandı.

Vergi indirimi

Nebati, vergi indirimi için ise “Vergi indirimlerinde oynayacak pek yerimiz kalmadı. Zaten mart ayından bu yana adımlarımızı attık” sözleriyle bir indirim olmayacağı mesajını verdi.

KGF paketi

Nebati, hazırlıkları uzun süredir devam eden Kredi Garanti Fonu paketiyle ilgili son durumu anlattı.

“KGF paketinde hemen hemen takvim netleşti. 250 milyar lirayı geçecek bir kullanım sağlanacak. 10’u ana, ayrıntılarıyla 14 başlıkta KGF paketini paylaşacağız. Hazırlıkarımız bitti. EYT ile ilgili kıdem tazminatı ödemelerinde finansman için de destek vereceğiz. Gayrımenkul alanında da hem üreticilere hem tüketicilere destek olacak. Yeni, farklı özellikli bir mortgage olacak. Orta ve alt gelirlilerin konuta ulaşımını sağlayacak önemli bir paket olacak. KGF paketi, fatura merkezli olacak. İstismarı en aza indirecek şekilde hareket ediyoruz. Önceki seferlerde olduğu gibi kaynağı alıp dövize gitmesine izin vermeyeceğiz. Konut işinde operasyon yapmaya kalkana operasyonla karşılık veririz. Paketi önümüzdeki hafta ilan etmiş oluruz. Yıl başından itibaren de kullanıma açmış oluruz.”

Bütçe

Nebati, bütçe konusunda da önemli mesajlar verdi. Seçim sürecini hatırlatan Nebati, “Seçime giden Türkiye’nin bütçeden hiçbir taviz vermediğini yıl sonunda göreceksiniz. Bütçede hedeflerimizin ötesindeyiz. Seçime bütçede rekorlarla gidiyoruz. Hedefi tutturmaktan da iyi bir sonuç açıklayacağız” dedi.

Enflasyon

“Bizi yoran tek şey enflasyon” diyen Nebati, “Enflasyonu inşallah yıl sonu hedefimiz olan yüzde 65 bandında kapatacağız. Toplumun her kesiminin hissedeceği şekilde aşağı inecek. Hazine uzmanlarının arazi taramalarına göre aralıkta da düşüş işaretleri var. Daha da düştüğünü göreceksiniz” diye konuştu.

KKM

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla, Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarındaki sürenin 2023 sonuna kadar uzatıldığını hatırlatan Nebati, “KKM finansal araçların önemli bir parçası. Mevduattaki miktar son iki aydır yatay bir şekilde devam ediyor. İzah ettiğimiz gibi ülkeye katkısı maliyetinden çok daha fazla. Hazine’ye 91,6 milyar liralık bir maliyeti var ama son iki aydır döviz kurlarındaki volatilitenin azalmasıyla da bu konuda hazineye gelen bir yük yok. En önemli katkısı da yüzde 70’lere kadar çıkan döviz ağırlığının yüzde 50’nin altına gelmiş olması. Bu hakikaten bir başarı göstergesi.” dedi.

REKLAMI KAPAT X