Nijerya bankaların döviz kazançlarından tek seferlik %50 vergi almayı planlıyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Nijerya bankaların döviz kazançlarından tek seferlik %50 vergi almayı planlıyor
Doviz.com
18.07.2024 13:15

Nijerya hükümeti, gelirlerini artırmak amacıyla bankaların döviz kazançlarına bir defaya mahsus %50 ek vergi getirmeye hazırlanıyor.

Nijerya Devlet Başkanı Bola Tinubu, hükümet harcamalarına 6,2 trilyon naira (yaklaşık 4 milyar dolar) ek yapılmasını teklif etti.

Bu kapsamda gelirleri artırmak amacıyla Başkan Tinubu, bankaların döviz kazançlarına bir defaya mahsus vergi uygulanmasını önerdi.

KMPG Nijerya Şirket Ortağı Wale Ajayi ise Nijerya Federal Hükümeti’nin bankaların 2023 mali yılında tüm döviz işlemlerinden elde ettiği karları tek seferlik yüzde 50 oranında vergilendirmeyi planladığını aktardı.

Dün Senato'ya sunulan finansman talebinin ise altyapı projeleri, eğitim, sağlık ve refah girişimlerini finanse etmek için kullanılmasının planlandığı bildirildi.

Senato da Başkan'ın mektubunun milletvekillerine okunmasından kısa bir süre sonra ek finansmanı onaylamak üzere bir yasa tasarısı üzerinde görüşmelere başladı.

Yasa tasarısı henüz kesinleşmese de bankaların ödemesi gereken tutarı taksitler halinde de ödeyebileceği ancak taksitle ödeme yapılabilmesi için söz konusu taksitlendirme planının 31 Aralık 2024 tarihine kadar onaylaması gerektiği bildirildi.

Bir bankanın ödenmesi gereken ek vergiyi ödememesi halinde ise söz konusu bankanin suç işlemiş olacağı ve ödemesi gereken tutarı, yıllık %10 ceza ve Nijerya Merkez Bankası'nın geçerli asgari reeskont oranı üzerinden faiziyle ödemekle yükümlü olacağı aktarıldı.

Temerrüde düşen bankanın müdürlerinin ise 3 yıldan fazla olmamak üzere hapis cezasına çarptırılabileceği paylaşıldı.

REKLAMI KAPAT X