Noterlerde araç satışında aksaklık mı yaşanıyor?: Gayrimenkul satışı noterden nasıl yapılıyor?

Okuma Süresi: 3 Dakika
Noterlerde araç satışında aksaklık mı yaşanıyor?: Gayrimenkul satışı noterden nasıl yapılıyor?
Doviz.com
04.07.2023 12:23

Gayrimenkul satışlarının noterden de yapılmaya başladığı yeni dönemde; AutoClub Genel Müdürü Turgut Yüksekdağ, noterlerde araç satışlarında aksaklık yaşandığını belirtti.

Buna göre Yüksekdağ, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“6 ay 6.000 km. sınırı şahıslar için de geçerli mi? Noterlerde satışlar neden yapılamadı?

📌Bugün bir çok yerden noterlerin 6 ay 6.000 km. sınırını doldurmamış şahıs araçlarının satışı işlemini yapmadığı bilgisi geldi.

Ticaret Bakanlığı geçen ay noterlere gönderdiği yazı ile şahısların 3. araçtan sonra otomobil alım satımı yapmasının önüne geçilmesini, satış işleminin onaylanmaması gerektiği bilgisini paylaşmıştı.

3. araçtan sonra yapılacak satışların ticari işletme satışları sınıfında değerlendirilmesi bilgisi de ayrıca paylaşılmıştı.

Yine bu yazı ile kullanıcıları mağdur etmemek için 3. araçtan sonrasındaki satışlar için gerekirse Ticaret Bakanlığı onayı istenmesi bilgisi de paylaşılmıştı.

Bu genelgeyi yanlış anlayan bazı noterlerin şahıs aracı olmasına karşın 6 ay 6.000 km sınırını doldurmamış (ve 3. araç alış satış sınırını da geçmeyen) araçların satışını onaylamadığı, bazılarının ise onayladığı bilgisi geldi, kafalar yine karıştı.

📌 Şahıslar 3 aracı geçmediği sürece 6 ay 6.000 km sınırına takılmadan araç alış satış işlemi yapabilirler.

Karışıklığın bakanlığın noterlere göndereceği yeni bir yazı ile kısa süre içinde giderilmesi bekleniyor."

Noterlerden konut satışında yeni dönem başlıyor

Otomobil satışlarındaki belirsizliğin dışında vatandaşların bir diğer merak ettiği konu ise noterlerden gayrimenkul satışının nasıl yapılacağıyla ilgili.

Buna göre, Adalet Bakanlığı ile Türkiye Noterler Birliği arsa, tarla, konut, iş yeri gibi tüm taşınmaz satışlarının noterliklerde yapılması için hazırlıklarını tamamladı.

Böylelikle, taşınmazını satmak isteyen kişi, Türkiye Noterler Birliği'nin internet sitesindeki e-başvuru sistemi üzerinden işlem yapmak istediği noterliği seçerek başvuruda bulunabiliyor.

Noterlik tarafından, başvuranın taşınmazın hak sahibi olduğunun tespitinin ardından ise başvuru kabul edilerek işlem başlatılıyor.

Başvurunun kabulüyle noter tarafından taşınmazla ilgili tapu kayıtları incelenerek, satış yapmaya engel durum olup olmadığı kontrol ediliyor.

Taşınmazın satışına engel durum bulunmadığının belirlenmesiyle gerekli harç ve tapu döner sermaye hizmet bedelinin ödenmesi için ilgililerin cep telefonlarına mesaj gönderiliyor.

Harç ve masrafların ödenmesinin ardından taraflar düzenlenen taşınmaz satış sözleşmesini imzalamak üzere noterliğe davet ediliyor.

Sözleşmeler ise noter huzurunda alıcı ve satıcı tarafından imzalanarak, sisteme kaydediliyor. Bunun ardından da sözleşmelerin Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemine elektronik ortamda gönderilmesiyle taşınmaz, tapu kütüğüne tescil ediliyor.

Taşınmazın devri gerçekleştikten sonra düzenlenecek tapu ve diğer belgeler ise noter tarafından teslim ediliyor.

Noterler ücret alacak mı?

Tapu dairesinde yapılan işlemlerde satış bedelinin yüzde 4’ü kadar tapu harcı ödeniyor. Ancak noterlerde buna ek bir ücret daha alınıyor. Buna göre, noter ücreti taşınmazın değerine göre 500 lira ile 4 bin lira arasında değişiklik gösteriyor. Bu miktarların ise her yıl yeniden değerleme oranında artması bekleniyor.

Hafta sonu satış işlemi olacak mı?

Adalet Bakanı Tunç, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, yeni uygulamanın tapu müdürlüklerindeki yoğunluğu azaltacağını, vatandaşların işlemlerini daha kısa ve hızlı sürede tamamlamasını sağlayacağını belirtmişti.

Bakan Tunç ayrıca nöbetçi noterlik uygulaması kapsamında taşınmaz satış sözleşmelerinin hafta sonu da yapılabileceğini bildirmişti.

REKLAMI KAPAT X