Ocak ayı enflasyonunda en belirgin artış hizmet grubunda oldu

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ocak ayı enflasyonunda en belirgin artış hizmet grubunda oldu
Doviz.com
06.02.2023 11:44

Merkez Bankası'nın ocak ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesine göre, en belirgin artış hizmet grubunda yaşandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesini yayımladı. Ocak ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda, ocak ayı enflasyonunda en belirgin artışın hizmet grununda yaşandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:

“Tüketici fiyatları ocak ayında yüzde 6,65 oranında artmış, yıllık enflasyon 6,59 puan düşerek yüzde 57,68’e gerilemiştir. Bu dönemde yıllık enflasyon hizmet grubunda yükselirken diğer alt gruplarda düşüş kaydetmiştir. Enerji grubunda aylık fiyat artışı doğal gaz fiyatlarındaki gerilemenin etkisiyle nispeten ılımlı seyretmiştir.

Gıda aylık enflasyonu yüzde 6,62 olurken, bu gelişmede ekmek-tahıllar ile et, süt ve bunlarla bağlantılı ürünlerdeki gelişmelerin etkisi belirleyici olmuştur. Temel mal grubunda yıllık enflasyon diğer temel mallarda daha belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda düşüş kaydetmiştir. Aylık bazda ise dayanıklı tüketim mallarındaki fiyat artışı öne çıkmıştır.

Ocak ayında en belirgin artış hizmet grubunda kaydedilirken, bu gelişmede asgari ücret ve gıda fiyatlarından etkilenen kalemlerin yanı sıra, yeniden değerleme oranının etkilediği hizmet grupları, dönemsel fiyatlama davranışına sahip sağlık ve ulaştırma hizmetleri gibi kalemler ile geçmiş enflasyona endeksleme eğilimi güçlü olan grupların etkisi hissedilmiştir.

Üretici fiyatları ocak ayında enerji fiyatlarındaki gerilemeye karşın, diğer imalat sanayi sektörlerinde gözlenen fiyat artışları neticesinde yükseliş kaydetmiştir. Bu görünüm altında, mevsimsellikten arındırılmış verilerle aylık artış B ve C göstergelerinde güçlenmiş, yıllık enflasyonlar ise B göstergesinde yüzde 57,05’e gerilerken, C göstergesinde yüzde 52,97’ye yükselmiştir.” denildi.

Etiketler: enflasyon TCMB
REKLAMI KAPAT X