Ocak ayında dış ticaret açığı rekor kırdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Ocak ayında dış ticaret açığı rekor kırdı
Doviz.com
02.02.2023 12:33

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ocak ayında ihracatın 19,4, ithalatın 33,7 milyar dolara ulaştığını böylelikle dış ticaret açığının 14,3 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

Bakan Muş, ocak ayı dış ticaret rakamlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. 

Bakan Muş, düzenlenen basın toplantısında, "Ocak'ta ihracat yüzde 10,4 artarak 19,4 milyar dolara ulaştı. İthalat ocakta 33,7 milyar dolar oldu. Altın ithalatındaki yükseliş de ithalatta etkili oluyor. Parite etkisiyle 500 milyon dolar değerinde daha az ihracat gerçekleşti." ifadelerini kullandı.

Ocak ayında ithalattaki artış ise yüzde 21 olurken, 14,3 milyar dolarlık dış ticaret açığıyla aylık bazda rekor kırıldı.

Bakan Muş, basın toplantısında ayrıca şunları kaydetti:

"Küresel ekonomi bir belirsizlik süreci içerisindedir. Ekonomik gelişmeler küresel yatırımları da zayıflatıyor. Küresel ticarette daralma devam ediyor. Bu zorlu dönemde ülkemiz uygulamakta olan politikaların karşılığını almaktadır. IMF, ocak ayında güncellediği raporda Türkiye için 2022'de büyüme beklentisini yüzde 5,5'e çıkarmıştı. Ekonomiye güven artmaya devam ediyor. Tüketici güven endeksi de 16 ayın en yüksek seviyesine çıkmış bulunuyor. Büyüme oranlarında ihracatın payı giderek artıyor. Türkiye'nin borçluluk oranı birçok gelişmiş ülkeden daha iyi seviyededir. Birazdan açıklayacağım veriler dünyada bu kadar belirsizliğin olduğu dönemde elde ettiğimiz başarının göstergesidir. Elde edilen başarıda Türkiye'de yakalanan siyasi istikrarın önemi büyüktür. İhracatımızın menzilini artırmak için büyük çaba harcıyoruz. İhracatımızın hangi ülkede ne sorunu varsa çözmek için azami gayret göstereceğiz. Türkiye önemli bir üretim üssüdür, 2023 yılında da başarılar elde edeceğinden en ufak bir şüphemiz yoktur."

REKLAMI KAPAT X