Okul servisi ücretleri taksileri geride bıraktı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Okul servisi ücretleri taksileri geride bıraktı
Doviz.com
28.08.2024 11:01

UKOME'nin en kısa mesafe ücreti 23 bin lira olarak belirlemesine rağmen bazı okullarda servis ücretleri 100 bin liraya kadar yükseldi. Yapılan hesaplamalara göre kısa mesafede taksi kullanımı servis kullanımından ucuza hale geldi.

Okulların açılmasına sayılı gün kala servis ücretleri de açıklanmaya başladı. UKOME en kısa mesafe ücreti 23 bin lira olarak belirlemişti. Bazı özel okullarda bu mesafedeki ücretin ise 70 bin liradan başlayarak 90 bin liraya kadar çıktığı görüldü. Fahiş zamların ardından taksi kullanmanın servisten daha ucuza geldiği hesaplandı.

UKOME'nin yüzde 16'lık zammını az bulan servis aracı işletmecilerinin beklentisi ise yüzde 40 zam gerçekleşmesi yönündeydi. Sektör temsilcileri, fahiş fiyat artışı yapan okullardaki ücretlerin kendilerine yansımadığını söylemişti.

İLGİLİ HABER Özel okul servis ücretlerinde artışın önüne geçilemiyor 9 Eylül Pazartesi günü başlayacak yeni eğitim-öğretim yılı için servis ücretlerinin UKOME toplantısında "en kısa mesafe 23 bin lira" olarak belirlenmesine rağmen bazı özel okullarda ekstra hizmetler öne sürülerek bu fiyat 70 bin liralara kadar çıkarıldı.

Kısa mesafede taksi daha ucuz

NTV’den Beyzanur Özer’in aktardığına göre 2024-2025 eğitim yılındaki tüm tatiller çıkarıldığında öğrenciler 180 gün okula gidiyor. 80 bin liralık servis ücreti 180 güne bölündüğünde günlük 444 liraya denk geliyor. Taksilerde en yakın mesafe ücreti ise 100 lira. Gidiş-dönüş hesaplandığında günlük 200 liraya denk geliyor.

Eğer veli, servis ücretinin 80 bin lira olarak açıkladığı öğrencisini okutuyorsa ve servisle göndermeyi tercih edecekse günlük cebinden 444 lira çıkacak ancak taksiyi tercih ederse kısa mesafe için günlük ödeyeceği miktar 200 lira olacak.

"Şikayet edebilirler"

Avukat Kazım Yiğit Akalın ise velilerin servis ücretlerindeki fahiş fiyat artışına karşı hukuki haklarını kullanmak için Tüketici Hakem Heyeti'ne başvurabileceklerini dile getirdi.

Yiğit, "Eğer Tüketici Hakem Heyeti sınırını aşıyorsa tüketici mahkemelerine başvurabilir. Belediyeye, UKOME’ye ve valiliğe şikâyette bulunabilir." dedi.

İLGİLİ HABER Özel okul ücretleri ne kadar artacak? 5 soruda merak edilenler 19 milyondan fazla öğrenci yarıyıl tatili için yarını beklerken, çocuklarını özel okulda okutan veliler ise şimdiden gelecek yıl ücretlerin ne kadar artacağını araştırmaya başladı. İşte gelecek eğitim-öğretim yılında yapılabilecek ücret artışlarına ilişkin 5 soru ve yanıtı...
REKLAMI KAPAT X