Olimpiyatlarda madalyaya giden yolun maliyeti ne kadar?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Olimpiyatlarda madalyaya giden yolun maliyeti ne kadar?
Doviz.com
05.08.2024 14:19

Finansman ve sponsorluklardan antrenman tesislerine erişime kadar ham yeteneği küresel başarıya dönüştürmek oldukça maliyetli bir süreç. The National'a göre sponsorlar ve ülkeler sporcularına milyon dolarlık yatırımlar yapıyor ancak sporcuların bu fonları kaybetme riskleri bulunuyor.

Yüksek performanslı bir sporcu olmak olimpiyatlarda yarışmak için yeterli olmuyor. Finansman rekabeti olimpiyatlardan çok daha önce başlıyor. Buna göre sporda finansal destek, sporcuların antrenman tesislerine ve antrenörlere erişimden yüksek performans seviyelerini sürdürmek için gereken tamamlayıcı unsurlara kadar belirli ihtiyaç seviyelerini güvence altına almalarına yardımcı olarak başarının kilit bir unsuru olarak görülüyor.

Olimpiyatlara ev sahipliği yapmanın milyarlarca dolarlık bir bedeli bulunurken, sporun zirve gösterisine katılacak kadar iyi bir sporcu yetiştirmenin maliyetini ölçmenin ise daha zor olduğu bildiriliyor.

Bu durum ise “Başarılı bir sporcuya yatırım yapılabilir mi?” sorusunu gündeme taşıyor. The National'ın görüştüğü analist ve uzmanlara göre küresel spor sahnesinde büyük başarılar elde eden ülkelerin başında Japonya, İngiltere, Çin, Rusya, ABD, Güney Kore ve Kanada geliyor.

ABD 327 milyon dolar harcadı

ABD, Olimpiyat ve Paralimpik Komitesi'nin web sitesine göre 2022'de sporcu gelişimi için 38 milyon dolar ve "sporcu hikayelerinin güçlendirilmesi" için 67 milyon dolar olmak üzere 327 milyon dolar harcadı.

Birleşik Krallık, 2020 Tokyo Yaz Olimpiyatları için yaklaşık 275 milyon £ (349,2 milyon $) ve Pekin Kış Oyunları için 67,7 milyon £ sporcu performans ödülüne ek olarak 27,4 milyon £ toplam finansman sağladı.

Öte yandan GSYH'si daha yüksek olan ülkeler spora daha fazla yatırım yapma eğilimine sahip. Fakat, zorluklara rağmen başarılı olanlar da bulunuyor. Bunlara örnek olarak ise uzun mesafe yarışlarını domine eden Doğu Afrikalı koşucular gösteriliyor.

Madalyanın önemi büyük

The National’a göre finansman rakamları büyük ölçüde ulusların olimpiyatlardaki performansları da yansıtıyor.

World Population Review verilerine göre devam etmekte olan Paris Olimpiyatları hariç tutulduğunda, ABD 2,985 madalya ile en çok Olimpiyat madalyası kazanan ülke olurken, Almanya (1,083), İngiltere (965), Fransa (910) ve İtalya (773) bu ülkeyi takip ediyor.

Tüm zamanların en çok madalya kazanan sporcusu ise olimpiyat yüzücüsü Amerikalı Michael Phelps (23'ü altın olmak üzere toplam 28 madalya ile).

REKLAMI KAPAT X