OPEC, 2018’de Global Petrol Arzının ve Talebinin Artacağını Öngörüyor

Okuma Süresi: 3 Dakika
OPEC,  2018’de Global Petrol Arzının ve Talebinin Artacağını Öngörüyor
Doviz.com
13.02.2018 09:55

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) Aylık Petrol Piyasası raporu Pazartesi günü yayımlandı.  Toplam 99 sayfadan oluşan Şubat 2018 Petrol Piyasası raporunda, “OPEC’in 2018 yılında global petrol talebinin ve arzının bir önceki OPEC raporunda öngörülenden daha hızlı artmasını beklediği, başta ABD olmak üzere diğer petrol üreticilerinin ham petrol arzını önemli oranda artıracaklarını tahmin ettiği, “ belirtiliyor.

 

Petrol Arzı Artıyor

14 üyeden oluşan bir kartel olan OPEC’in  raporunda, “OPEC'in arz fazlasını eritmek için sürdürdüğü üretim kısıntısının  ikinci yılında petrol üretiminin Ocak ayında fazla değişmediği ancak Irak gibi bazı üye ülkelerin üretimlerini artırdığı,  ayrıca OPEC dışı üreticilerin  üretiminin de günde 1,4 milyon varil arttığı,” belirtilerek, “toplam üretim artışının OPEC’in bir önceki ay  yaptığı tahminlerin 250.000 varil üzerine çıktığını,  OPEC dışındaki üreticilerin 2018 yılında günlük üretimlerinin,  bir önceki tahminlerinin  320.000 varil üzerine çıkarak, yaklaşık  60 milyon varil olmasının beklendiği, ” vugulandı.

 

OPEC, ABD’nin günlük ham petrol arzındaki artışı da  150.000’ varile yükseltti.  ABD’de yayımlanan en son verilerde Amerikan petrol üreticilerinin Kasım ayında günde 10 milyon varilin üzerinde ham petrol üretimiyle  Suudi Arabistan’in önüne geçtikleri belirtilmişti.

 

OPEC’in raporunda "En son değerlendirmelere göre 2017 yılından bu yana  petrol fiyatlarındaki istikrarlı iyileşme, büyük petrol şirketlerinin açık deniz ve kaya petrolü arama çalışmalarına hız vermesine yol açtığı," ifadelerine yer verildi. 

 

Global Petrol Talebi Artmaya Devam Ediyor

Güçlü global talebin ateşlediği ekonomik büyümenin petrol fiyatlarını artıracağından söz edilen raporda, “IMF’nin en son Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, 2018 global GSYİH büyüme tahminini 2 puan artırarak %3,9 yükselttiği,”ifade edildi.

 

OPEC, 2018 yılında ortalama global petrol talebinin günde 1.59 milyon varil artışla 98,8 milyon varile yükseleceğini öngörüyor.   OPEC, global ekonomik faaliyetlerin istikrarlı olarak artması, benzin ve jet yakıtı gib ulaşımda kullanılan yakıtların talebindeki güçlü artış, petrol türevi ürünler üreten petrokimya endüstrisindeki büyümenin petrol talebini artırdığını belirtiyor.

 

OPEC'in üretim kısıntısına gitmesi sonucunda, Ocak ayında global petrol üretimi içindeki payı %33,1’e geriledi.   OPEC'in Ocak ayında toplam ham petrol üretimi günde  8,000 varil gerileyerek  32.3 milyon varile düştü.  OPEC üyeleri arasında 2inci en büyük üretici olan Irak, günde  30,000 varil, Libya ise  21,000 varil üretim artışı kaydettiler.  Suudi Arabistan da  günlük üretimini 23.000 varil artırdı.

 

OPEC, Rusya ve diğer petrol üreten ülkelerle birlikte, piyasadaki stokları eritmek için yıl sonuna kadar toplam günlük  ham petrol üretimlerinin 1,8 milyon varillik bölümünü piyasaya arz etmeme kararı aldı.   Aralık 2017’de global stoklar   109 milyon varil civarındaydı.  OPEC raporunda "Mevcut stok durumuna göre piyasada  yıl sonuna kadar arz talep dengesinin oluşmasının beklendiği, " belirtiliyor.

REKLAMI KAPAT X