OPEC İttifakındaki Çatlak Petrol Fiyatlarına Yansıdı

Okuma Süresi: 2 Dakika
OPEC İttifakındaki Çatlak Petrol Fiyatlarına Yansıdı
Doviz.com
12.03.2018 17:47

Petrol fiyatları, ABD ham petrol üretimindeki hızlı artış beklentisi ve OPEC ittifakında beliren çatlak nedeniyle  geriledi. 

 

Brent ham petrolün varil fiyatı  Londra ICE vadeli kontratlar borsasında %0,5 kayıpla 65,11 dolara gerilerken,  New York Ticaret Borsasında ise West Teksas vadeli kontratının  varil fiyatı %0,6 kayıpla 61.70 dolara düştü.

 

Wall Street Journal’da Pazartesi  günü yer alan habere göre Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, OPEC üyeleri arasında yüksek petrol fiyatlarının ABD kaya petrol üretimini destekleyerek piyasayı düşürmesi konusunda yaşanan görüş ayrılığı  hafta sonunda medyaya yansıdı.

 

İran petrol bakanı Bijan Zanganeh gazeteye verdiği demeçte, İran’ın,  ABD’nin kaya petrolü üretiminin kontrol altında tutulması için  OPEC’in petrol fiyatlarını 60 dolar civarında koruması gerektiğini savunduğunu, Suudi Arabistan’ın ise  kaya petrolünün piyasaları etkileyecek kadar güçlü olmadığını iddia ederek kabul  edilebilir varil fiyatının 70 olması gerektiğini düşündüğünü ifade etti.

 

SEB Markets baş emtia analisti Bjarne Schieldrop “Kaya petrolü üretimindeki istikrarlı artışın artık daha fazla dikkat çekmeye başladığını,” belirterek, “stokların artması ve ve OPEC’ın varil fiyatı hedefini 70 dolardan   60 dolara düşürmeye çalışmasının petrol fiyatları üzerinde aşağı yönde baskı oluşturduğunu, “ söyledi.

 

OPEC ve Rusya gibi OPEC dışı petrol üreten ülkeler global ham petrol arzının %2 azaltılması ve sürekli gerileyen petrol fiyatlarının yükselmesi için yıllardır işbirliği yapıyorlar.

REKLAMI KAPAT X