OPEC Toplantısında Uzlaşı: Arz Kısıntısı 2018 Sonuna Kadar Devam Edecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
OPEC Toplantısında Uzlaşı: Arz Kısıntısı 2018 Sonuna Kadar Devam Edecek
Doviz.com
30.11.2017 16:49

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) üyesi ve OPEC üyesi olmayan  diğer petrol üreticisi  ülkelerin temsilcileri Perşembe günü Viyana’da bir araya geldiler. Türkiye saatiyle 14:00 te başlayan ve basına kapalı olarak yapılan OPEC toplantısında üye ülkeler arz kısıntısının 2018 yılının sonuna kadar sürdürülmesi konusunda  mutabakata vardılar. OPEC üyeleri  piyasanın aşırı ısınması durumunda kısıntıyı daha erken bir tarihte sonlandırma kararı aldılar.  Toplantıya katılan petrol üreticisi  ülkelerin, dünyadaki ham petrol stoklarının eritilmesi amacıyla petrol arzının kısıtlanmasının sürdürülmesi konusunda hem fikir oldukları biliniyordu. 

Viyana’daki OPEC toplantısına üye ülkeler, daha önceki OPEC toplantısında   petrol fiyatlarının yükseltilmesi amacıyla Mart 2018’ e kadar toplam günlük petrol üretiminin 1.8 milyon varil kısılması kararı almışlardı.   Rusya bilindiği gibi 14 OPEC üyesi ülkeden biri olmamasına rağmen  bu yıl ilk kez OPEC ile birlikte hareket ederek üretimini önemli ölçüde kısıtıladı.  

Reuters’ın haberine göre Suudi  Arabistan Petrol Bakanı Khalid al-Falih toplantı öncesinde gazetecilere yaptığı açıklamada kısıntının 2018’ın sonuna kadar devam ettirilmesinden yana olduğunu, kesintinin bir süre daha devam etmesi gerektiğini ve OPEC’in Haziran’da yapılacak toplantısında bir durum değerlendirmesi yapılacağını belirtti. Irak ve Angola petrol bakanları da aynı fikirde olduklarını beyan ettiler.

OPEC toplantısının ardından Türkiye saatiyle 17:00’de OPEC üyesi ülkeler  ve OPEC üyesi olmayan  petrol üreticisi ülkelerin temsilcileri  Rusya’nın başkanlığında bir toplantı yapılacaklar.   

Perşembe günü Brent ham petrolün varil fiyatı %1.5 artarak 64 doların üzerine çıktı.

REKLAMI KAPAT X