OpenAI ile iş birliği yapan Shutterstock yapay zeka görsellerini satacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
OpenAI ile iş birliği yapan Shutterstock yapay zeka görsellerini satacak
Doviz.com
27.10.2022 14:03

İnternetin en büyük stok görsel sağlayıcısı Shutterstock, OpenAI tarafından desteklenen ve DALL-E 2 tarafından üretilen görselleri satışa çıkaracağını açıkladı.

DALL-E 2, kullanıcıların girdikleri metinlerden görüntüler oluşturulmasına olanak tanıyan bir yapay zeka ürünü olarak ortaya çıkarıldı.

OpenAI ve Shutterstock tarafından kurulan iş birliği sonucunda, önümüzdeki aylarda Shutterstock web sitesine DALL-E 2 entegrasyonunun yapılması bekleniyor.

OpenAI CEO'su Sam Altman, DALL-E 2 sistemini Shutterstock verilerini kullanarak eğittiğini ve bu verilerin DALL-E'yi geliştirmek için kritik olduğunu, belirtti.

Altman yaptığı açıklamada, "Shutterstock'un müşterilerine DALL-E görsellerini sunmasından heyecan duyuyoruz. Yapay zeka modellerimiz geliştikçe bu alandaki işbirliklerimiz de artacaktır." dedi.

Altman ayrıca, yapay zeka modellerinin geliştirilmesine katkıda bulunan geliştiricilerin bilgilerinin bir veri tabanında tutulduğunu, böylece bu modellerin geliştirilmesine katkıda bulunanların uygun şekilde ödüllendirileceğini, belirtti. Ancak ödül sistemiyle ilgili daha fazla ayrıntı vermedi.

Üretken yapay zeka modellerinin, internet verilerinden beslenerek eğitilmesi sebebiyle bazı kişiler ise, yapay zekanın arama motorlarının telif haklarını ihlal ettiğini ileri sürüyor.

Yapay zekanın kitlesel bir popülerlik kazanmasına rağmen, görsel alanda çok az ticari faaliyet olmuştu. Örneğin, ortaklık kurulana kadar, bir şirket ya da birey, DALL-E 2 görüntüsünü kolaylıkla lisanslayamıyordu. Böylelikle, Shutterstock gibi şirketler ile kurulan ortaklıklar sayesinde, yeni gelişen teknoloji etrafında sürdürülebilir bir iş modeli yaratmanın da yolu açılmış oldu.

Bir Shutterstock yetkilisi ise yaptığı açıklamada, "Bu alandaki içeriklerin kolektif doğasını göz önünde bulundurarak, katkıda bulunanların da kazanç sağlayacağı bir gelir paylaşım modeli geliştirdik. Bireysel olarak katkıda bulunanların alacakları pay, satın alınan veri kümesinin hacmiyle orantılı olacak." dedi.

Ancak, bazı stok görsel sağlayıcıları yapay zeka teknolojisini kullanmaya pek sıcak bakmıyor.

Shutterstock'un duyurusundan hemen sonra, rakip Getty Images, görüntü düzenlemeye odaklanan "sorumlu yapay zeka" araçları geliştirmek için yapay zeka şirketi BRIA ile ortaklık kuracağını, ancak üretim yapmayacağını söyledi.

Getty Images CEO'su Craig Peters, The Verge'e verdiği bir röportajda teknolojiyi çevreleyen yasal risklerle ilgili endişelerini dile getirdi.

The Verge'e verdiği demeçte Peters, "Şu anda bu ürünün telif hakkının kime ait olduğu, bu ürünü oluşturmak için hangi kaynaklardan yararlanıldığı gibi pek çok soru işareti var ve biz müşterilerimizi bu risk alanına sokmak istemiyoruz." dedi.

REKLAMI KAPAT X