OpenAI ve Britannica telif hakları davasında karşı karşıya geldi

Okuma Süresi: 1 Dakika
OpenAI ve Britannica telif hakları davasında karşı karşıya geldi
Doviz.com
17 Mart 2026 15:10

OpenAI ve yayıncılık devi Britannica arasındaki telif hakkı davasıyla, yapay zeka eğitiminde kullanılan verilerin yasallığı yeniden tartışmaya açıldı.

Yapay zeka teknolojilerinin gelişimiyle birlikte fikri mülkiyet haklarına dair tartışmalar yeni bir boyuta taşındı.

ChatGPT platformunun geliştiricisi OpenAI, dünyanın en köklü bilgi kaynaklarından Encyclopedia Britannica ve sözlük alanında otorite kabul edilen Merriam-Webster ile karşı karşıya geldi.

Manhattan Federal Mahkemesi kayıtlarına geçen iddialara göre OpenAI, yapay zeka modellerini geliştirmek amacıyla Britannica veri tabanında yer alan yaklaşık 100 bin makaleyi herhangi bir izin mekanizması işletmeden ve telif bedeli ödemeden sistemine dahil etti.

Yayıncılık sektörünün önde gelen kuruluşu ise OpenAI şirketinin yalnızca telif haklarını ihlal etmekle kalmadığını, aynı zamanda ChatGPT platformu üzerinden sunulan ve gerçek dışı bilgiler içeren "halüsinasyonları" Britannica kaynaklıymış gibi sunduğunu iddia etti.

Şirket yetkilileri, bu durumun markanın 250 yıllık güvenilirliğine ciddi zararlar verdiğini vurguladı.

OpenAI tarafı ise süreci "adil kullanım" savunması çerçevesinde değerlendirerek internet üzerindeki açık verilerle model eğitmenin yasal bir hak olduğunu söyledi.

Hukuk otoriteleri, davanın yapay zekanın gelecekteki lisanslama maliyetlerini ve veri kullanım sınırlarını belirleyecek kritik bir eşik olacağını öngörüyor.

İLGİLİ HABER Yapay zeka şirketleri telif ihlali davalarıyla karşı karşıya Yapay zeka şirketleri, içerik sahipleri tarafından telif hakkı ihlali iddialarıyla mahkeme karşısına çıkmaya başladı. Encyclopedia Britannica, içeriklerinin izinsiz kopyalandığı gerekçesiyle Perplexity AI’a dava açarken, ABD’de başka bir yapay zeka şirketi Anthropic’e karşı açılan davada 1,5 milyar dolarlık anlaşma gündeme geldi.
REKLAMI KAPAT X