Otomobil fiyatlarına mayısta zam gelmesi bekleniyor

Okuma Süresi: 2 Dakika
Otomobil fiyatlarına mayısta zam gelmesi bekleniyor
Doviz.com
24.04.2023 09:35

Otomobil fiyatlarına yüksek seyreden döviz kurları nedeniyle mayıs ayında yüzde 3'e yakın zam gelmesi bekleniyor. Sıfır otomobillere yönelik bu beklenti ise ikinci el araç pazarında da fiyatların artmasına yol açıyor.

Ekonomim'den Aysel Yücel'e konuşan marka temsilcileri, kur artışını mayıs ayında fiyatlara yansıtmaya başlayacaklarını söyledi.

Nissan, Renault, Dacia, Fiat, Peugeot, Opel ve Citroen bayiliğini yapan Gülan Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gülan da fiyat artışları için gelecek haftaya işaret ederek şunları söyledi:

“Markalar henüz kur artışını fiyatlara yansıtmadı. Ancak bir yandan kur artarken bir yandan piyasada para bulmanın maliyeti de arttı. Fiyatlara yansıyacaktır. Markaların yüzde 2 ila yüzde 3 arasında zam yapacağını öngörüyoruz. Olağan dışı bir baskı olmadıkça markaların kur artışını fiyatlara yansıtmak için mayısı bekleyeceğini tahmin ediyoruz. Seçim öncesi temkinli zam yapacaklarını ve otomobil fiyatlarının haftaya yaklaşık 3 artacağını öngörüyoruz. Zaten markalarda fazla stok da yok."

Otomerkezi CEO’su Muhammed Ali Karakaş ise ikinci el piyasasına dair şunları söyledi:

 “Kur, faiz ve enflasyon üçgeninde tüketiciler yatırım aracı olarak otomobili tercih etmeye devam ederken, seçim belirsizliğinin etkisiyle fiyatlarda yukarı doğru bir seyir var. İlk 3 ayda artış yüzde 15 seviyesinde. Zira tüketici seçim sonrasında kurun yüzde 15 artacağını düşünüyor ve ÖTV vaatleri de etkisiz kalıyor. Enflasyon, kur ve faiz üçgeninin seyri fiyatları da etkileyecektir."

REKLAMI KAPAT X