Otomobil giderlerini kontrol altına almak için 5 öneri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Otomobil giderlerini kontrol altına almak için 5 öneri
Doviz.com
23.08.2023 13:31

Günlük yaşantının vazgeçilmez bir parçası olan otomobiller, sadece ulaşım kolaylığı değil aynı zamanda bağımsızlık ve konfor imkanı da tanıyor. Ancak bu özgürlüğün bir de maliyeti bulunuyor. İşte bu maliyeti yönetebilmeniz için 5 öneri.

Türkiye’de fiyatlar genel seviyesinde yaşanan artış sonrası son dönemlerde bir yatırım aracı haline gelen ve bunun üzerine Bakanlık tarafından denetimlerin sıklaştırıldığı otomotiv sektöründeki gelişmeler, tüm vatandaşlar tarafındandan yakından takip ediliyor.

Otomobil giderleri ise bazen bireylerin bütçesinin sıkışmasına neden olabiliyor. Araç fiyatlarının yükselişini izleyen bireyler, bu sebeple bir yandan da binek olarak kullandıkları otomobillerindeki masrafları planlamaya çalışıyor.

İşte otomobillerin giderlerini kontrol altına almaya yardımcı olabilecek 5 öneri:

Periyodik bakımlara özen gösterin

Araç bakımı, uzun ömürlülük ve güvenlik konusunda son derece kritik bir rol oynuyor.

Düzenli yağ değişimleri, fren sıvısı kontrolü ve filtre değişimleri gibi temel prosedürler, gelecekteki büyük arızaların ve yüksek maliyetlerin önüne geçmeye yardımcı oluyor. Bu basit rutin bakımlar, motorun performansını artırırken, sürüş güvenliği sağlıyor ve yakıt verimliliğini optimize ediyor.

Üretici tarafından önerilen bakım periyotlarına uymak aynı zamanda garanti kapsamını da koruyor. Düzenli bakım, sadece aracı korumakla kalmıyor, aynı zamanda keyifli, güvenli ve sorunsuz bir sürüş deneyimi sunulmasına da imkan tanıyor.

Yakıt tüketimini optimize edin

Öte yandan, sürüş alışkanlıklarının gözden geçirilerek, yakıt tasarrufunun artırılabileceği; ani hızlanma, ani frenleme ve yüksek devirli sürüşün ise yakıt tüketimini arttıran etkenler arasında olduğu belirtiliyor.

Ayrıca aracın düzenli olarak hafifletilmesi yani gereksiz yüklerden kurtularak, lastik basınçlarının düzenli aralıklarla kontrol edilmesinin, yakıt tasarrufunu olumlu yönde etkileyeceği söyleniyor.

Bu adımlar ayrıca hem cebi hem de çevreyi korumaya yardımcı oluyor. Daha akıllıca sürüş alışkanlıklarını benimsemek ise yakıt masraflarını azaltmanın yanı sıra aracın genel performansını ve ömrünü de artırıyor.

İLGİLİ HABER Motorine zam geldi: Son iki ayda %95 artış gerçekleşti Akaryakıta yeni bir zam daha yapıldı. Buna göre, gece yarısından itibaren geçerli olmak üzere motorin fiyatlarında 1 TL’lik fiyat artışı gerçekleşti.

Esnek kasko ürünlerini tercih edebilirsiniz

Araç sigortası, yıllık harcamaların önemli bir kısmını oluşturuyor. Ancak tüketicilerin tercihlerine göre uygun ve ekonomik sigorta paketlerini seçme fırsatı da bulunuyor. Bu yaklaşım ise bütçeyi zorlaştıracak yüksek tutarlardaki ani bir ödeme sorunuyla karşı karşıya kalmaya çözüm olarak gösteriliyor.

İLGİLİ HABER Otomobil fiyatlarındaki artış, kasko fiyatlarını da vurdu Araç fiyatlarında yaşanan artışın ardından gözler kasko ve sigorta poliçelerine çevrildi. TÜKONFED Başkanı Turusan Bağcı ise geçen yıla göre fiyatların ortalama yüzde 140 oranında artış gösterdiğini açıkladı.

Uzun vadeli planlama yapın

Gelecekteki değer kaybı, yakıt tüketimi ve bakım masrafları gibi etkenlerin göz önünde bulundurularak, bir sonraki otomobil alım satımının yapılmasının da bütçeyi rahatlatabilecek bir diğer faktör olduğu aktarılıyor. Buna göre, düşük yakıt tüketimine sahip, ekonomik ve bakımı kolay bir model seçerek uzun vadede ciddi mali avantajlar elde edilebileceği öngörülüyor.

Öte yandan araç seçiminde yakıt verimliliği, yedek parça maliyetleri ve uzun dönemdeki değer kaybı gibi faktörlerin göz önünde bulundurularak sağlam bir karar alınması tavsiye ediliyor.

İLGİLİ HABER Otomobilde hangi renk daha fazla değer kaybettiriyor? ABD’de 1,3 milyondan fazla 3 yaşındaki ikinci el araç üzerinden yapılan araştırma ile otomobillere en fazla değer kaybettiren renkler belli oldu.

Doğru lastik kullanımına dikkat edin

Hem yanlış kullanım nedeniyle yıpranma ve buna bağlı olarak değiştirme maliyeti, hem de mevsimine göre doğru kullanım yapılmaması nedeniyle yakıt tüketimini artıran lastikler de masrafları azaltmanın yollarından bir diğeri olarak gösteriliyor.

Öte yandan, yaz ve kış lastiklerini doğru zamanda değiştirerek ve lastik bakımlarını da yaptırarak otomobilden daha iyi performans almanın ve olası masrafların önüne geçmenin mümkün olduğu söyleniyor.

REKLAMI KAPAT X