Otomobillerden sonra cep telefonlarında “leasing” dönemi

Okuma Süresi: 3 Dakika
Otomobillerden sonra cep telefonlarında “leasing” dönemi
Doviz.com
22.08.2024 13:08

Enflasyonla mücadele kapsamında faizlerin yüksek tutulmaya devam etmesi, konut ve otomobilden sonra elektronik cihazlarda da erişim sorunu yaşanmasına yol açtı. Erişim sorununu aşmak için piyasa katılımcıları ise otomobillerde uygulanan “leasing” yöntemini elektronik cihazlarda da devreye aldı. Peki, Apple ve Samsung gibi devlerin amiral gemilerinin kiraları ne kadar, kiralama yapmak mantıklı mı? İşte detaylar..

Son yıllarda satın alma gücünde yaşanan zorluklar akıllı telefon ve bilgisayar gibi teknolojik ürünlere erişimi güçleştirdi. Enflasyonla mücadele kapsamında kredi kartı taksitlerinin sınırlandırılması ve kredi faizlerinin tarihsel olarak tepe noktalarda seyretmesi de vatandaşların üst segment cep telefonlarını satın almasını zorlaştırdı.

Teknoloji perakendeciliği alanında faaliyet gösteren şirketler de, gerek ulaşılabilirliği artırmak gerekse farklı ihtiyaçlara yanıt vermek üzere akıllı telefon kiralama çözümüne yönelmeye başladı.

Hürriyet’in haberine göre  ilk kez 2023 yılında başlayan uygulamada Ağustos 2024 itibarıyla akıllı telefon kiralama hizmetini yaygın olarak iki büyük marka gerçekleştiriyor. İki şirketin verdiği hizmetler arasında küçük farklılıklar olsa da genelde kiralama modeli şu şekilde gerçekleştiriliyor:

Kiralama işlemi kapsamında kullanıcıya ‘sıfır’ ve üretici garantisindeki akıllı telefonlar veriliyor. Kiralanacak ürünün kutusu ilk kez kiralama esnasında açılıyor. Akıllı telefon 12, 18 veya 24 ay gibi sürelerle kiralanabiliyor.

Kiralayacak kişinin kredi notu önemli

Kiralama öncesinde kiralayan kişinin kredi notuna bakılırken, kimlik bilgilerinin de eksiksiz olarak verilmesi gerekiyor. Başkasının yerine kiralama işlemi yapılmazken kimlik doğrulamaya önem veriliyor.

Kiralama süresi boyunca cihaz bedelinin toplamda yüzde 70’ine kadar oluşabilecek hasarlar ve üretici garantisi dışında kalan onarımlar hizmet paketi kapsamı içine alınıyor. Örneğin 30 bin TL’lik bir cihaz için kiralama süresi boyunca toplam 21 bin TL’ye kadar oluşacak garanti dışı hasarlar bedelsiz gideriliyor.

Eski telefonlar yeniden kiralanmıyor

Kiralama süresi sonunda talep eden kişi, kiraladığı telefonu modele göre değişiklik gösterecek şekilde belirli bir ücret ödeyerek satın alabiliyor. Bu noktada telefonun temiz ve sorunsuz teslim edilip edilmediğine bakılıyor. Bu kapsamda fiyatta indirimler yapılabiliyor.

Kiralama süresi biten telefonlar ise yeniden kiralanmıyor. Markalar tarafından gerekli bakım ve varsa onarım işlemleri gerçekleştirildikten sonra yenilenmiş telefon olarak daha uygun fiyatla ikinci elde satılıyor.

İLGİLİ HABER Yenilenmiş ürünlerin kaydileştirilmesi zorunluluğu getirildi Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi adına yenilenmiş ürün satışlarında elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünler Ticaret Bakanlığınca oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilecek.

Telefon kiralama ücretleri ne kadar?

Üst segment akıllı telefonlarda aylık ödemeler 5 bin TL’leri aşarken orta segment telefonlar için 2-3 bin TL, giriş segment telefonlar için 500-1.000 TL’lik aylık ücret talep ediliyor.

iPhone 15 Pro Max aylık 5 bin 130 TL

Apple’ın 90 bin TL fiyatlı amiral gemisi iPhone 15 Pro Max’in aylık kiralama bedeli 5.130 TL iken 128 GB’lık iPhone 14 modeli 2.950 TL’ye, 256 GB’lık iPhone 13 modeli 2.650 TL’ye kiralanabiliyor.

Samsung S22 Ultra 2 bin 655 TL

Yine Samsung Galaxy S22 Ultra için 2.665 TL, Samsung Galaxy S23 için 1.765 TL, Redmi Note 11 Pro için 640 TL talep ediliyor.

*Leasing'in kelime anlamı "Finansal Kiralama"dır. Finansal Kiralama, mülkiyet hakkının başlangıçta kiralayan şirkette kalmak üzere, bir varlığın belirli bir bedel karşılığında ekonomik ömrünün tamamı ya da tamamına yakın bir süre için kullanım hakkının kiracıya verildiği ve bu süre sonunda varlığın sahiplik hakkının da devrinin öngörüldüğü bir finansman tekniğidir. Masraf gösterip vergiden düşme imkanı olması ise uygulamanın özellikle nakit akışını zorlamak istemeyen şirketler için avantajlı olmasını sağlamaktadır.

İLGİLİ HABER Yurt dışından getirilen cep telefonları için yeni karar Yurt dışında yaşayan ve Türkiye'ye gelişlerinde cep telefonu getiren Türk vatandaşların, 120 günlük kayıtsız kullanım süresi 180 güne çıkarıldı.
REKLAMI KAPAT X