Otomotivde 7 Temmuz güvenlik yönetmeliği ertelendi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Otomotivde 7 Temmuz güvenlik yönetmeliği ertelendi
Doviz.com
26.06.2024 09:00

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı otomotiv sektöründe Genel Güvenlik Yönetmeliği uygulamasını 31 Ağustos tarihine erteledi.

Bakanlığın konuya ilişkin kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle, Genel Güvenlik Yönetmeliği’nin uygulama tarihi 7 Temmuz 2024’ten 31 Ağustos 2024’e ertelendi.

Kararla birlikte hala stokta olan ve gelecek 2 ay boyunca ithal edilecek araçların mevcut yönetmelikle satışı için ek süre sağlanmış oldu.

Kaynak: Resmi Gazete

İLGİLİ HABER Sıfır otomobilde bayilerin "temmuz" telaşı: 7 markanın güncel kampanyaları Otomobil markalarının 7 Temmuz tarihinde yürürlüğe girecek güvenlik tedbirleri öncesinde stok eritme telaşı sürüyor. Bu kapsamda bazı markalar ellerindeki stokları eritebilmek için nakit indirimi, düşük faizli kredi ve takas desteği gibi farklı kampanyaları kullanıcılarıyla buluşturuyor. İşte 7 otomobil markasının güncel kampanyaları..

Otomotiv sektörü nasıl etkilenecek?

Yönetmelik nedeniyle ellerindeki araç stoklarını eritmeye çalışan otomobil markaları uzun süredir kampanya düzenlerken ikinci el piyasası da bu durumdan olumsuz etkileniyordu.

Sektör temsilcilerine göre Bakanlığın erteleme kararıyla, kampanyaların sürmesi ve çeşitlenmesi bekleniyor. Öte yandan bu durumun ikinci eldeki baskının devam etmesine yol açacağı düşünülüyor.

İLGİLİ HABER İkinci el otomobil piyasasında 7 Temmuz etkisi Otomotiv sektörü temsilcileri, 7 Temmuz'dan itibaren devreye girmesi beklenen "Genel Güvenlik Yönetmeliği" (GSR II) nedeniyle sıfır araçlarda kampanyaların yoğunlaştığını ve bunun neticesinde de ikinci el araçların gerçek satış fiyatlarının düşüşe geçtiğini aktarıyor.

Genel Güvenlik Yönetmeliği nedir?

GSR 2 (Genel Güvenlik Regülasyonları), sıfır araçların yeni özellikler ve donanımlar eklenerek daha güvenli hale getirilmeleri için Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen yeni güvenlik donanımı regülasyonu. Dünya genelinde “General Safety Regulation”, yani “Genel Güvenlik Yönetmeliği” olarak bilinen bu regülasyon kararını 2020 yılında imzalayan ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Bu doğrultuda Türkiye’de üretilen veya satılan binek, hafif ticari ve ağır ticari tüm sıfır araçlarda çok daha güvenli bir sürüş deneyimi sunmak için gerekli değişikliklerin yapılmış olması gerekiyor. Bu konuya araç satıcılarının ya da aracı firmaların yanı sıra kiralama için filo araç seçimi yapan filo firmalarının da dikkat etmesi önem taşıyor.

İLGİLİ HABER Otomotiv uzmanı yanıtladı: 7 Temmuz sonrası otomobil fiyatları ne olur? Otomobillerde daha önce ekstra ödemeler yapılarak satın alınan bazı özellikler, 7 Temmuz’dan itibaren standart hale gelecek. Peki, bu değişiklikler yeni dönemde sıfır ve ikinci el otomobil fiyatlarını nasıl etkileyecek? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X