ÖTV muafiyetiyle araç alımında üst limit yeniden belirlenecek

Okuma Süresi: 2 Dakika
ÖTV muafiyetiyle araç alımında üst limit yeniden belirlenecek
Doviz.com
05.11.2024 10:43

2025 yeniden değerleme oranının belli olmasıyla birlikte, engelli vatandaşların satın alabileceği ÖTV'siz araçlarda uygulanacak yeni üst limit hesaplandı. Buna göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değişiklik yetkisini kullanmaması durumunda geçerli olacak yeni tutar belli oldu.

2025 yılı yeniden değerleme oranının belli olmasıyla birlikte engelli vatandaşlar için araç alımında uygulanan üst limit hesaplandı.

Buna göre, 2024 yılında 1 milyon 561 bin 255 TL olan ÖTV muafiyetli üst limit, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın değişiklik yetkisini kullanmaması halinde 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren yüzde 43,93 artışla 2 milyon 247 bin 114 TL'ye yükselecek.

ÖTV muafiyetinden kimler faydalanabiliyor?

ÖTV muafiyetli araç hakkından yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan vatandaşlar yararlanabiliyor. Yüzde 90 ve üzeri engele sahip kişiler için bir yaş sınırlaması bulunmuyor ve belirlenen kişiler de aracı kullanabiliyor.

Engelli kişi 18 yaşının altında veya araç kullanamayacak durumda ise aile bireylerine bu aracı kullanma hakkını tanınıyor. Ayrıca yine bu kişiler, aracın satın alım işlemlerini gerçekleştirebiliyor.

ÖTV muafiyetli araç alımından şehit eş veya çocuklarından birisi, eş ve çocuğu yoksa anne veya babasından birisi bir defaya mahsus yararlanabiliyor.

İLGİLİ HABER 2025 yılı yeniden değerleme oranı belli oldu Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı ekim ayı enflasyonu ile birlikte yeniden değerleme oranı da belli oldu.

YDO'dan etkilenecek vergi, ceza ve harçlar

Yeniden değerleme oranına endeksli bazı vergi, ceza ve diğer yüklerin bir kısmında Cumhurbaşkanının yükseltme veya indirme yetkisi ise şöyle sıralanıyor: 

Motorlu Taşıtlar Vergisi, Cumhurbaşkanının yetkisi var.

Emlak Vergisi, Kanunda YDO’nun yarısının uygulanacağı hükmü var. Cumhurbaşkanının bu tutara ilişkin yetkisi var.

Çevre Temizlik Vergisi, Cumhurbaşkanının yetkisi var.

Gelir Vergisi Kanunu, bazı istisna tutarları, vergi tarifesi dilim tutarları ve benzerleri, Cumhurbaşkanının yetkisi var.

Veraset ve İntikal Vergisi: İstisnalar, Cumhurbaşkanının yetkisi yok.

Veraset ve İntikal Vergisi: Tarife matrahları, Cumhurbaşkanının yetkisi var.

Damga Vergisi, Cumhurbaşkanının yetkisi var.

Harçlar, Cumhurbaşkanının yetkisi var.

Vergi Usul Kanunundaki Cezalar, Cumhurbaşkanının yetkisi var.

Kabahatler Kanununa tabi İdari para cezaları, Cumhurbaşkanının yetkisi yok.

Araç Muayene Ücretleri, Cumhurbaşkanı ancak beş yılda bir yüzde 20 oranında artırma veya eksiltmeye yetkilidir.

Trafik Cezaları, Cumhurbaşkanının yetkisi yok.

Etiketler: YDO ÖTV muafiyet
REKLAMI KAPAT X