Özpeynirci: Bizim Çin değil Fas ile rekabet etmemiz gerek

Okuma Süresi: 2 Dakika
Özpeynirci: Bizim Çin değil Fas ile rekabet etmemiz gerek
Doviz.com
18.01.2024 16:02

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda otomotivde Fas pazarının yakından takip edilmesi gerektiğini söyledi.

Otomotiv gazetecisi Özpeynirci, sosyal medya hesabından otomotiv piyasasına ilişkin paylaşımda bulundu.

Buna göre Özpeynirci, Fas pazarına dikkati çekerek şunları kaydetti:

“Otomotiv Sanayi Derneği (OSD) Çin’den ithal edilen tüm araçlara yönelik iç pazarda daha fazla önlem alınması gerektiğini söylüyor ama bence Fas’a daha fazla odaklanmak lazım.

Çünkü Avrupa’ya otomobil ihracatında hem bizim çok önümüze geçtiler hem de bizden farklı olarak ucuz elektrikli otomobil projelerini alıp üretmeye başladılar.

Sebebi Fas’ın özellikle Fransızlar için Çin’e karşı düşük maliyetli ucuz elektrikli ve benzinli otomobil üreten ülke olması.

Yani bizim yapmamız gerekeni yaptılar.

Şu an için 700 bin adetlik üretim kapasitesine sahip Fas otomotiv sanayi, bunu kısa sürede 1 milyon adede çıkaracak gibi. Yerlilik oranı da yüzde 80’lere koşuyor.

Çoğu Avrupa’ya olmak üzere 2023’te 10 milyar dolarlık otomobil ihracatına yaklaşan Fas’ın kısa sürede bunu da katlaması bekleniyor.

Çünkü özellikle Fransız otomotiv devleri yatırımlarını hızla artırıyor.

Renault Grubu ve Peugeot ve Citroen’in başı çektiği Stellantis Grubu’nun üretim kapasiteleri hızla artıyor.

Renault Grubu’nun 500 bin adetlik üretim kapasitesi var ve artıyor.

Stellantis Grubu’nun ise 2022’de 300 milyon Euro ek yatırım yaptığı Kenitra fabrikasında 200 bin adet olan kapasite 400 bine çıkıyor ve 50 bin adedi elektrikli olacak.

Bu fabrikada şu an Peugeot 208, Citroen Ami, Opel Rocks-e üretiliyor. Yakın zamanda elektrikli minik Fiat Topolino ve ardından yeni elektrikli Multipla üretilecek. Ayrıca yeni nesil Peugeot 301 ve Citroen C-Elysee de yoldaymış.

Sonuç olarak bizim yapmamız gereken herşeyi Fas yapmış durumda.

Biz de Çin’le uğraşıyoruz.”

REKLAMI KAPAT X