Özpeynirci: Sıfır araçlarda 7 Temmuz'dan itibaren 10 yeni özellik aranacak

Okuma Süresi: 2 Dakika
Özpeynirci: Sıfır araçlarda 7 Temmuz'dan itibaren 10 yeni özellik aranacak
Doviz.com
06.05.2024 10:58

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, Türkiye’de 7 Temmuz’dan sonra satılacak sıfır otomobillerde 10 yeni güvenlik özelliğinin bulunmasının zorunlu olacağını söyledi.

Araçlarda trafik güvenliğini artırmak ve kazaları önlemek amacıyla 7 Temmuz 2024 tarihinden itibaren bazı yeni özelliklerin zorunlu hale geleceği bildirildi.

Otomotiv gazetecisi Emre Özpeynirci, sosyal medya hesabında yaptığı duyuruda, yeni dönemde satılacak sıfır araçlarda bulunması gereken özellikleri de açıkladı.

İşte Özpeynirci'nin aktardığı yeni dönemde sıfır araç satışında zorunlu olacak 10 özellik:

📌 Acil durum frenleme asistanı,

📌 Sürücü yorgunluk algılama sistemi,

📌 Alkol kilidi hazırlığı,

📌 Kaza veri kaydedicisi,

📌 Ani frende otomatik yanan flaşörler,

📌 Önden çarpmada yaya koruması için ‘safety glass’ özellikli ön cam,

📌Akıllı hız yardımı, (Trafik işareti algılama sistemi devreye giriyor. Yolun hız limitine göre geri bildirim veren bir hız sabitleme sistemi.)

📌 Şerit takip asistanı. (Sadece uyarı değil direksiyon müdahalesi isteniyor.)

📌 Geri görüş kamerası veya arka park mesafe sensörü,

📌 Otobüsler ve kamyonlarda ise olası kör noktaları daha iyi belirlemeye yönelik teknolojiler, yayalar veya bisikletlilerle çarpışmaları önlemek için uyarılar ve lastik basıncı izleme sistemleri.

Özpeynirci’nin aktardığına göre bu ekipmanlara sahip olmayan araçlar 7 Temmuz’dan itibaren tescil edilip satılamayacak. Bu durum ise ilerleyen dönemlerde ek maliyetler yüzünden fiyat artışlarına da yol açabilecek.

İLGİLİ HABER 27 ülkede otomobillere "kara kutu" zorunluluğu geliyor Temmuz ayından itibaren Avrupa Birliği ülkelerinde satılacak tüm yeni otomobillerde zorunlu “kara kutu” olacak. Bu cihazlar, kaza öncesi ve sonrası otomobildeki tüm verileri kaydedecek.
İLGİLİ HABER Otomotiv satışları 20 ay sonra düştü: En çok hangi markalar tercih edildi? Otomobil ve hafif ticari araç pazarı Ağustos 2022'den bu yana ilk kez düşüş yaşadı. Peki, daralan pazarda en çok hangi markalar tercih edildi? İşte detaylar..

 

REKLAMI KAPAT X