Paradise Papers'ın Facebook, Twitter, Kremlin Üçgeni

Okuma Süresi: 2 Dakika
Doviz.com
06.11.2017 20:10

Paradise Papers (Cennet Belgeleri), off-shore vergi cennetlerinde bulunan iki hizmet sağlayıcısı ve 19 ticaret sicilinden sızdırılan 13.4 milyon dosyanın İngiliz the Guardian gazetesi ve ICIJ (Uluslararası Araştımacı Gazetecilik Konsorsyumu) mensuplarının işbirliğiyle incelenmesi projesine verilen ad.

Dün geceden itibaren açıklanmaya başlayan belgelerde dünyaca ünlü kişilerin ve  global şirketlerin  off-shore vergi cennetlerindeki yatırımları  ifşa ediliyor, paravan oluşumlar aracılığıyla vergi kaçırmak için başvurulan türlü yöntemler açıklanıyor.  Şu ana kadar açıklanan belgelerde aralarında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth’den Kanada Başbakanı Trudeau’ya kadar bir çok üst düzey kişi ve büyük kuruluşların servetlerini vergi cenneti olarak bilinen ülkelere  transfer ettikleri anlaşılıyor. 

Kremlin’den Silikon Vadisine Giden Fonlar      

Paradise Papers belgeleri arasında en dikkati çekenlerden biri de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e yakınlığı ile bilinen  iki Rus devlet kuruluşu Gasprom ve VTB Bank tarafından, Trump’ın damadı Jared Kuschner’ın iş ortağı aracığıyla  Facebook ve Twitter’a yüklü miktarlarda yatırım yapıldığına ilişkin olanlar.   Söz konusu belgelere göre bu yatırımlar, Trump’ın damadı ve Beyaz Saray danışmanı Jared Kushner’ın ortağı olduğu Cadre şirketinin ortaklarından biri olan Rus işadamı Yuri Milner aracılığıyla gerçekleştirilmiş.   

Bu arada Trump’ın 2016 seçim kampanyasını desteklemek amacıyla Facebook ve Twitter’ın Ruslar tarafından örtülü olarak kullanılması hakkındaki  soruşturma halen devam ediyor.   

Söz konusu belgelere ilişkin olarak Kushner’in sözcüsü bir açıklama yapmayı reddetti.  Rus işadamı Milner ise  Facebook ve Twitter yetkililerinin söz konusu fonların kaynağının VTB Bank ve Gasprom olduğunu bilmediklerini ifade etti. 

The Guardian’ın ifadesine göre açıklanan belgeler  VTB’nin 2011 yılında Twitter’a 191 milyon dolar yatırım yaptığını ve  aynı tarihlerde  Gasprom’un da bir off-shore şirketi üzerinden fon aktararak 1 milyar dolarlık Facebook hissesi satın aldığını ortaya koyuyor.   

REKLAMI KAPAT X