Parasal sıkılaştırma nedir, sonucunda ne olur?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Parasal sıkılaştırma nedir, sonucunda ne olur?
Doviz.com
22.06.2023 16:13

TCMB politika faizini yüzde 15’e yükseltirken, karar metninde parasal sıkılaşmanın başladığını duyurdu. Peki parasal sıkılaşma nedir, sonucunda ne olur?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haftalık gösterge repo faizinde 650 baz puanlık artışla yüzde 15 seviyesine çekti. Bu faiz artırımı ise 27 ay sonra yapılan ilk faiz artışı oldu.

Faiz kararının ardından paylaşılan karar metninde ise, "Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir." denildi.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası kritik faiz kararını açıkladı! Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Hafize Gaye Erkan başkanlığındaki ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından haziran ayına yönelik faiz kararını açıkladı.

Parasal sıkılaştırma nedir?

Parasal sıkılaştırma, bir ülkenin merkez bankası tarafından gerçekleştirilen bir para politikasıdır. Bu politika, genellikle ekonomik istikrarın bozulduğu ve enflasyon riskinin arttığı dönemlerde uygulanır.

Parasal sıkılaştırma, genellikle ekonomiye sunulan para miktarını azaltmayı ve faiz oranlarını artırmayı içerir.

Bu durum ise bankaların daha az kredi sağlanmasını ve halkın daha az harcamaya eğilimli olmasını sağlar, böylelikle ekonomik faaliyet ve enflasyon baskısı yavaşlatılır.

Sonucunda ne olur?

Parasal sıkılaşmanın enflasyon üzerinde belirgin bir önleyici etkisi olsa da, ülkede yatırımların azalmasına ve bu yolla işsizliğin artmasına da yol açmaktadır.

Parasal sıkılaşmanın bir diğer olumsuz etkisi de büyüme oranları üzerinde gözlemlenmektedir.

Ekonomideki canlılığın sona ermesi ve insanların harcama yapma eğilimindeki düşüş, talebi aşağı çektiğinden; tüketim ve dolayısıyla üretim de olumsuz etkilenebilmektedir. Bu da ülkenin Gayri Safi Yurtiçi Hasılası (GSYH) üzerinde daraltıcı etki yaparak, ekonomide bir resesyon oluşma tehlikesini artırmaktadır.

İLGİLİ HABER Sosyal medyada yayılan '500 TL'lik banknot' görselleri gerçek mi? Son aylarda paranın satın alma gücünde yaşanan gerileme sonrasında ‘yeni banknot basılacak’ iddiaları kamuoyunda gündem yaratmaya başladı. Peki, iddialar doğru mu, yeni banknot gelecek mi? İşte detaylar..
REKLAMI KAPAT X