Pentagon’dan 9 milyar dolarlık bulut bilişim sözleşmesi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Pentagon’dan 9 milyar dolarlık bulut bilişim sözleşmesi
Doviz.com
08.12.2022 14:10

Pentagon, toplam 9 milyar dolarlık bulut bilişim sözleşmesini Google, Oracle, Amazon ve Microsoft ile imzaladı.

Pentagon çarşamba günü yaptığı açıklamada Amazon, Google, Microsoft ve Oracle ile 2028'e kadar sürecek toplamda 9 milyar dolarlık bir bulut bilişim sözleşmesi imzalandığını açıkladı.

Pentagon’un bu hamlesi, ABD Savunma Bakanlığı'nın Trump yönetimi sırasında uygulanan bir strateji olan ve tek bir şirkete güvenmek yerine uzaktan işletilen altyapı teknolojisi için birden fazla hizmet sağlayıcıyla çalışma hedefiyle örtüştü.

Bir Pentagon sözcüsü ise e-posta yoluyla yaptığı açıklamada "Bu anlaşma, 9 milyar dolar tavana sahip dört sözleşmeden oluşan çok yapılı bir anlaşmadır." dedi.

Pentagon'un dışında giderek artan sayıda işletme de, son dönemlerde birden fazla bulut hizmetleri sağlayıcısıyla çalışmaya çalışıyor.

Bazı durumlarda özel koşulları bir bulut sağlayıcısıyla, diğer iş yüklerini ise farklı bir bulut sağlayıcısıyla kullanan işletmeler, böylelikle karşılaşılabilecek riskleri minumuma indirmeyi amaçlıyor.

Başlangıçta Pentagon, Ortak Kurumsal Savunma Altyapısı (JEDI) ihalesini 2019 yılında Microsoft'a vermişti. Bulut altyapısı pazarının en büyük oyuncusu olan Amazon'un Pentagon'un kararına itiraz etmesiyle ise hareketlilik yaşanmıştı. Ayrıca Oracle da, Pentagon'un bu seçimine benzer şekilde itiraz etmişti.

2020 yılında Pentagon'un gözlemcisi bir inceleme yaptıktan sonra Trump yönetiminin sözleşme sürecinde müdahalesinin olmadığını söyleyerek, JEDI anlaşması için Microsoft ile devam edileceğini açıklamıştı. 

Ancak, geçen yıl Pentagon yaklaşımını değiştirerek bulut ihtiyaçlarını karşılamak için Amazon, Google, Microsoft ve Oracle'dan teklif istedi.

Genel Hizmetler İdaresi o dönemde yalnızca Amazon ve Microsoft'un Pentagon'un gereksinimlerini karşılayabileceğini belirtse de, teknoloji şirketlerinin dördüyle de JWCC olarak kısaltılan Joint Warfighter Cloud Capability adındaki sözleşme imzalandı.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Bu sözleşmenin amacı, Savunma Bakanlığı'na stratejik seviyeden taktiksel sınıra kadar tüm güvenlik alanları ve sınıflandırma seviyelerinde küresel olarak kullanılabilir bulut hizmetleri sağlamaktır." denildi.

REKLAMI KAPAT X