Petrol fiyatlarında volatil seyir: "Akaryakıtta 9 TL’lik ÖTV zammı" iddiası

Okuma Süresi: 2 Dakika
Petrol fiyatlarında volatil seyir:
Doviz.com
28.11.2023 14:16

Petrol fiyatları, yaklaşan OPEC+ toplantısı öncesinde olası kesinti endişeleriyle kayıplarını telafi arayışına girerken; yurt içinde akaryakıtta yeni bir vergi zammına hazırlanıldığı iddia edildi. İşte detaylar..

Eylül ayının sonunda 95 dolar seviyesine kadar çıkan brent petrol, dün itibarıyla 80 dolara gerilemişti. Ancak brent petrolün varil fiyatı bugün saat 14.00 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 1,01 değer kazancıyla 80,87 dolar oldu. Aynı dakikalarda Batı Teksas türü (WTI) ham petrolün varili yüzde 1,3 artışla 75,62 dolardan alıcı buldu.

Petrol fiyatlarının son yükselişinde ise yaklaşan OPEC+ toplantısı etkili oldu. Buna göre bir OPEC+ kaynağı tarafından Reuters’a yapılan açıklamada, OPEC+ üyelerinin petrol üretim kesintisini artırmayı değerlendirdiği belirtildi. Bu sebeple yatırımcılar, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubunun 30 Kasım'a ertelenen toplantısından çıkacak kararı merakla beklemeye başladı.

Ancak bu endişeler öncesinde petrol fiyatları özellikle Orta Doğu gerilimlerinin yol açtığı talebin azalabileceği korkusuyla son bir ayda %9’un üzerinde değer kaybetmişti.

Petrol fiyatlarında aylık bazda yaşanan düşüşünün ortasında ise yurt içi piyasalarda akaryakıtta yeni bir vergi zammına hazırlık yapıldığı öne sürüldü.

Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın akaryakıt mamûllerinden alınan maktu Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarının artırılması için hazırlık yaptığı iddia edildi. İddialar arasında benzinin litre fiyatına 9,03 TL, motorine 8,47 TL ve otogaza 6,93 TL vergi zammı geleceği de yer aldı.

Ancak, ilgili mevzuat gereği ÖTV artış ihtimali her zaman masadaki yerini koruyor. Bu ise resmi kurum ve kuruluşlardan konuyla ilgili resmi bir açıklama gelmeden bu tarz haberlere aldırış edilmemesi gerektiğine işaret ediyor.

Son olarak akaryakıtta ÖTV artışı ise temmuz ayında gece yarısı Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla yapılmıştı.

Resmi Gazete’de yayımlanan ÖTV zammının ardından benzin ve motorinde 5 lira artış gerçekleşmişti.

İLGİLİ HABER Akaryakıttaki ÖTV'ye tarihi zam! Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıttaki ÖTV’ye tarihi bir zam yapıldı.
REKLAMI KAPAT X