Piyasa Profesyonelleri: Mevduat ve tahviller portföylere girmeye hazırlanıyor

Okuma Süresi: 4 Dakika
Piyasa Profesyonelleri: Mevduat ve tahviller portföylere girmeye hazırlanıyor
Doviz.com
04.10.2023 09:42

Spinn Danışmanlık ve Bahçeşehir Üniversitesi Finansal Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin (PPA) eylül ayı sonuçlarına göre geçtiğimiz aylarda geri planda kalan mevduat ve tahvillerin çok hızlı adımlarla olmasa bile portföylerde yer alma hazırlığına girdiği görüldü.

TCMB’nin politika faizini %30’a çıkarma hamleleri ve yurt dışı piyasalarda belirsizliğin artması TL bazlı varlıklara yönelik tavsiyeleri artırmış gibi görünüyor. Yurt içi hisse senedi ile ilgili olarak halen ağırlığı artır %43,5 ile ilk sırada yer alırken ağırlığı düşür tavsiyesi 6,34 puan düşüşle %12,9’a geriledi; nötr kal tavsiyesi ise önceki aya göre 5,2 puan artışla %35,3’e yükseldi.

Eylül ayında ağırlığı artır tavsiyesinin en çok arttığı varlık önceki aya göre 16,3 puan artışla %24,7’ye yükselen kısa vadeli yurt içi borçlanma araçları oldu.

Öte yandan kısa vadeli yurt içi borçlanma araçları ile ilgili ağırlığı en yüksek tavsiye %36,5 ile nötr kal olmaya devam etti. Önceki ay da nötr kal tavsiyesi %37,3 paya sahipken ağırlığını düşür ve çok düşür tavsiyeleri toplam %54,2’den %38,8’e geriledi. Uzun vadeli yurt içi borçlanma senetleri ile ilgili ise nötr kal hem %49,4 ile hem en yüksek paya sahip tavsiye hem de 15,7 puan ile önceki aya göre en yüksek artış gösteren tavsiye oldu. Buna karşılık ağırlığı çok düşür tavsiyesi 15,9 puan düşüşle %9,4’e geriledi. Yurt içi borçlanma senetleri ile ilgili olarak piyasa profesyonellerinin çoğu hala temkinli görünüyor ancak ağırlığı düşür tavsiyelerine nazaran nötr kal tavsiyelerinin payının belirgin şekilde artması ve ağırlığı artır tavsiyelerine daha fazla piyasa profesyoneli tarafından yer verilmesi tahvil piyasasının yakın gelecekte yatırımcılar için cazip hale geleceğinin habercisi olarak değerlendirilebilir.

Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarından TL mevduat hesaplarına dönüş amaçlı önlemler sonrasında bir diğer önemli TL varlık olan mevduatlarla ilgili ağırlığı artır tavsiyesi verenler %64,71 ile başı çekiyor. Önceki ay da piyasa profesyonellerinin %56,6’sı ağırlığı artır tavsiyesinde bulunmuştu. Eylül’de 8,1 puan artan ağırlığı artır tavsiyesine karşılık nötr kal tavsiyesindeki 7,7 puanlık düşüş piyasa profesyonelleri arasında kararsız kalanların ağırlığı artır yönünde pozisyon almaya başladığını gösteriyor.

Buna karşılık yurt dışı hisse senedi ve USDTRY’de nötr kal tavsiyesinin önde olduğunu görüyoruz. Para politikasında sıkılaştırma ve önümüzdeki dönemde faiz artışlarının devam edeceği beklentisi USDTRY ile ilgili temkinli duruşu beraberinde getirmiş gibi görünüyor. Piyasa profesyonellerinin %50,6’sı nötr kal tavsiyesinde bulunurken önceki ay bu oran %53’tü.

Yurt dışı hisse senetleri ile ilgili de Fed belirsizliği ve resesyon endişeleri bu varlıklara mesafeli durmak gerektiği görüşünü öne çıkarmış durumda. Eylül’de piyasa profesyonellerinin çoğunluğu (%40) nötr kal tavsiyesinde bulundu ancak önemli bir değişiklik olarak belirtmek gerekirse Eylül’de ağırlığı artır diyenlerin oranı 12,5 puan düşüşle %18,8’e gerilerken ağırlığı düşür diyenlerin oranı 17,2 puan artışla %35,3 oldu.

Döviz bazlı enstrümanlardan altın ve yurt dışı borçlanma araçları ile ilgili olarak piyasa profesyonelleri hala ağırlığı artırmak gerektiğini savunuyor. Ancak iki ay önce altının ağırlığını artır diyenlerin oranı %52 iken, Ağustos’ta bu oran %48,2’ye, Eylül’de ise %42,3’e geriledi. Böylece ağırlığı artır diyenlerin oranı 5,8 puan gerilerken ağırlığı düşür tavsiyesinde bulunanların oranı 4,6 puan arttı. Nötr kal diyenler ise %37,6 ile ağırlığı artırdan sonraki en yüksek paya sahip oldu.

Ağustosta yurt dışı piyasalarda enflasyon gerginliği ve resesyon endişesi ile ağırlığı artırdan nötr kala dönen yurt dışı borçlanma araçlarının portföylerdeki yeri ile ilgili olarak Eylül’de nötr kal tavsiyesi 5,8 puan düşüşle %42,3’e geriledi ancak en yüksek paya sahip tavsiye olmayı sürdürdü.

Eylül ayında Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin bonus sorusu 2Y gösterge tahvilin yılsonu değeri üzerindeydi. Soruyu yanıtlayan 85 piyasa profesyonelinin 28’i (%32,9’u) gösterge tahvil faizinin yılsonunda %35-%40 arasında kalacağını öngördü. Soruyu yanıtlayan 23 kişi %30-%35 arası yanıtını verirken 13 kişi gösterge tahvil faizinin %25-%30, 12 kişi ise %40-%45 arasında olacağını öngördü.

Ayrıca Piyasa Profesyonelleri Anketi’nin portföy dağılımı sorusuna verilen yanıtlara göre piyasanın çoğunun portföy tercihlerinde geçen ay olduğu gibi bu ay da yurt içi hisse senedi ilk sırada yer alırken mevduat ikinci sırada yer aldı.

Ağustos’ta soruyu yanıtlayan 82 kişiden 81’i (%98,8) portföyünde hisse senedine yer verirken yurt içi hisse senedinin portföylerdeki ortalama ağırlığı %34’ten %31’e geriledi. Eylül’de 82 kişiden 76’sı (%92,7) portföyünde mevduata yer verirken bu oran önceki ankette %84,8’di. Portföylerinde USDTRY’ye yer veren piyasa profesyoneli sayısı 17’de sabit kalırken toplam yanıtlayanlara oran olarak USDTRY’ye yer verenlerin oranı %86,1’den %80,5’e geriledi.

REKLAMI KAPAT X