Piyasalar enflasyondan neden endişe duymalı? Deutsche Bank 4 maddede anlattı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalar enflasyondan neden endişe duymalı? Deutsche Bank 4 maddede anlattı
Doviz.com
12.10.2023 14:50

Deutsche Bank stratejistleri, küresel çapta enflasyonun 1970'lere benzer bir yol izleyebileceği konusunda uyarıda bulunurken, enflasyonun canlanmasından piyasaların neden endişe duyması gerektiğini ise 4 maddede anlattı.

Deutsche Bank stratejistlerine göre enflasyonun 1970’lere benzer bir yol izlemesinden endişe eden yatırımcıların haklı sebepleri var.

Stratejistlere göre bu durum ise ABD Merkez Bankası’nın (Fed) henüz zafer ilan etmeyi göze alamayacağı anlamına geliyor.

Stratejistler ayrıca tüketicilerin gelecekteki enflasyon beklentilerinin kontrolden çıkmasıyla birlikte ABD ve diğer ekonomilerin yeniden bir stagflasyon dönemine girme olasılığına işaret ediyor. Bu durumun 70’li ve 80’li yılların başında ekonomiyi sarsan yüksek enflasyon ve yavaş ekonomik büyüme dönemiyle sonuçlanabileceği belirtiliyor.

Banka stratejistleri pazartesi günü yayınladıkları bir notta ise enflasyonun yeniden canlanmasından neden endişe duyulmasını gerektiğini şöyle açıkladı:

1- Enflasyon tüm G7 ülkelerinde hala hedefin üzerinde

Gelişmiş ekonomilerin çoğunda fiyat artışları merkez bankalarının hedeflerinin oldukça üzerinde seyrediyor. Son verilere göre ABD enflasyonu ağustos ayında yıllık bazda yüzde 3,7’ye çıkarak temmuzda kaydedilen yüzde 3,2’lik enflasyonun ardından daha hızlı bir artış göstermişti.

2- Yeni bir fiyat şoku enflasyon beklentilerini kolayca bozabilir

Enflasyon yaklaşık iki yıldır merkez bankacılarının hedeflerinin üzerinde ve ABD ile Avrupa’nın büyük bölümünde hala pandemi öncesi seviyelerden yüksek. Bu ise yeni bir fiyat şokunun enflasyon beklentilerini kolayca bozabileceği anlamına geliyor.

3- Ekonomik büyüme durgun

Sıkılaşan finansal koşullar ekonomiye zarar vermeye başladı ve bunun değişmesi için çok az neden var.

ABD’nin borç/GSYH oranı da 1970’lerdeki seviyesinin çok üzerine çıktı ve bu da ekonomik büyümeyi canlandırmak için kullanılabilecek mali teşvik miktarını sınırlıyor.

Enflasyonun ne kadar yapışkan olduğu göz önüne alındığında, büyümeye yardımcı olmak için para politikasını gevşetmek de söz konusu olmayabilir.

4- Fed’in enflasyonla savaşının son dönemi genellikle en zor olanı

Analistlere göre Fed’in para politikasını ne zaman gevşetmeye başlaması gerektiğini söylemek zor. Enflasyon hedefine yaklaştıkça, yüksek borçlanma maliyetleri varlık fiyatları üzerinde ağır bir yük oluşturduğundan, piyasalar Fed’e faizleri düşürmesi için daha fazla baskı yapıyor.

Bu durum, parasal sıkılaştırmanın ekonomide gecikmeli olarak etki ettiği gerçeğiyle daha da artıyor. Yani 18 ay önce yapılan faiz artışlarının sonuçları henüz hissedilmemiş olabiliyor.

Tüm bunlar Fed’in aşırıya kaçarak ekonomiyi resesyona itme riskini artırıyor ki bu da geçtiğimiz yıl da piyasaların en önemli endişelerinden biriydi.

İLGİLİ HABER Mahfi Eğilmez yorumladı: Faiz artışına rağmen enflasyon neden düşmüyor? Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, faiz artışlarına rağmen enflasyondaki yükselişin sebebini yorumladı.
REKLAMI KAPAT X