Piyasalar kritik ECB kararına odaklandı

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalar kritik ECB kararına odaklandı
Doviz.com
08.09.2022 14:59

Küresel piyasaların odağında olan Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı bugün TSİ 15.15’te açıklanacak, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın konuşması ise TSİ 15.45’te gerçekleşecek.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) 8 toplantıda faiz indirimi gerçekleştirdiği bir süreçten sonra 21 Temmuz’daki toplantısında mevduat faizini 50 baz puan artırarak sıfır düzeyine getirmiş ve negatif faiz dönemine son vermişti.

ECB ayrıca yükselen faizlerin olumsuz etkilerini sınırlamak için yeni aracı olan Aktarım Koruma Aracı’nı (Transmission Protection Instrument – TPI) oy birliği ile onaylamıştı. Bölgede enflasyonla mücadele etmeye hazır olduğunu vurgulayan Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde tarafından enflasyon tehdidinin önlenememesi durumunda faizlerde daha yüksek artışların gerçekleşebileceği söylenmiş ve kademeli faiz artışı yerine rakamların toplantıdan toplantıya belirlenmesi kararı alınmıştı.

Enflasyon beklentilerinden oldukça uzaklaşıldı

11 yılın ardından Euro bölgesinde enflasyonu kontrol altına almak amacıyla verilen faiz kararına rağmen enflasyon ağustos ayında yüzde 9,1'e seviyesine gelerek yeni bir rekor kırdı ve hedeflenen yüzde 2'lik oranın oldukça üzerine çıktı.

Tahminlerde gerçekleşen sapmalarının Ukrayna'da devam eden savaş ve artan enerji fiyatlarından kaynaklandığı ve diğer bölgelere göre finansmana erişimin Euro bölgesinde hala ucuza fonlanıyor olması gibi sebeplerin oluşan sapmalardaki en önemli sebepler olduğu belirtildi.

Merkez bankalarının faiz silahı

Enflasyonist ortam tüm dünya Merkez Bankalarını faiz artışına zorluyor. ABD Merkez Bankası (Fed) son toplantısında faizleri 75 baz puan artırmış ve politika faizini yüzde 2.25-2.50 aralığına çekmişti. Karar sonrası açıklamalarında Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonu düşürmek için faiz artırımlarının devam edileceğini ve artışların büyüklüğünü gelen verilerin belirleyeceğini belirtmişti.

İngiltere Merkez Bankası ise politika faizini 50 baz puanlık artışla yüzde 1,75'e yükseltmiş ve önümüzdeki ay 50 baz puanlık faiz artırımına gidebileceği sinyalini vermişti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, enflasyon ile mücadele için tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtmiş ve faiz silahını kullanmaktan çekinmeyecekleri sinyalini vermişti.

ECB’den tarihi bir faiz artırımı hamlesi gelir mi?

Avrupa Merkez Bankası’nın da eylül ayının net bir kararlılık sinyali göndermek amacıyla Euro’nun 1999’da kaydi olarak yürürlüğe girdiği tarihten itibaren gerçekleşmemiş bir faiz artışına gidebileceği beklentiler arasında bulunmaktadır.

Beklentiler ile ilgili Deutsche Bank Başekonomisti Mark Wall da yayımladığı araştırma notunda "ECB yetkililerinin son yorumları, Bankanın resesyona karşı daha az duyarlı olacağını gösteriyor. Artırım döngüsünün sonundaki faiz oranı tahminimizi 50 baz puan artırarak yüzde 2.5'e çıkartıyoruz" ifadelerini kullandı.

Bank of America, JP Morgan ve BNP Paribas gibi kuruluşlar da ECB'den eylülde 75 baz puanlık artırım beklediklerini bildirdi.

ECB faiz kararı euro kurunu nasıl etkiler?

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın TSİ 15.45’te yapacağı konuşma metninde, ECB’nin enflasyona karşı uzun vadeli yeniden finansman operasyonları (TLTROs) kredilerinde sıkılaşmaya gidip gitmeyeceği, bütçede daralmaya gidip gitmeyeceği gibi söylemleri euro kuru üzerinde doğrudan etkili olacaktır.

Toplantı öncesi EUR/USD paritesi 1 seviyesine yakın seyrediyor. Lagarde’ın yapacağı açıklamalara göre paritede volatilite yaşanması beklenmektedir.

REKLAMI KAPAT X