Piyasalar Powell Konuşurken Nelere Dikkat Edecek?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalar Powell Konuşurken Nelere Dikkat Edecek?
Doviz.com
27.02.2018 11:02

Hilal Sarı / İstanbul, 27 Şubat (DHA) – ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell, göreve gelmesinden bu yana ilk kez Kongre karşısında sunum yapacak. Piyasalar ise Powell’in söyleyeceklerini yakından izleyecek. Peki Powell’in konuşmasında özellikle dikkat edilmesi gereken unsurlar neler?

 

Fed başkanlarının her yıl iki kez Kongre karşısında ülke ekonomisinin durumuna ilişkin yapması gereken sunumda, Powell’in bu yıl kaç faiz artışı yapılacağına dair söyleyecekleri en önemli konu başlığı.

ABD’de ücret artışlarının enflasyonu ateşlemesi ihtimalinde Fed’in beklenenden daha fazla artış yapıp yapmayacağı soru başlıklarından en önemlisi olacak. Ocak ayında ABD’de yüzde 0.5 düzeyinde gerçekleşen enflasyon Fed’in hedefi olan yüzde 2’ye doğru yaklaşıyor.

Yine yarın açıklanacan ABD enflasyon verisi de hayli kritik olduğundan, Powell’in enflasyona dair yorumları da yakından izlenecek. Fed ABD istihdam piyasalarının tam istihdama yaklaştığını düşünüyor. Yani başka bir deyişle işsizlik daha düşük bir seviyeye gelemez.

CNN Money’de yer alan habere göre Fed Yönetim Kurulu Üyesi Randal Quarles Pazartesi günü yaptığı açıklamalarda Fed’in ABD ekonomisi konusundaki iyimserliğini vurgulamış “Ekonomik ortam uzun bir süredir bu kadar pozitif olmamıştı” demişti.

ABD Başkanı Donald Trump’ın inisiyatifinde Kongre’den de geçen yeni vergi yasası da ABD’nin büyüyen cari açığı bakımından önemli olduğundan, Powell’in bu konudaki yorumları da dikkatle izlenecek. Trump’ın yeni vergi yasası ülkenin cari açığına 1.5 trilyon dolar eklemiş, 300 milyar dolarlık da hükümet harcaması yapılması planlanmıştı. 

REKLAMI KAPAT X