Piyasalarda faiz bekleyişi: İşte ekonomistlerin son tahminleri

Okuma Süresi: 3 Dakika
Piyasalarda faiz bekleyişi: İşte ekonomistlerin son tahminleri
Doviz.com
24.08.2023 08:25

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası bugün piyasaların merakla beklediği yeni faiz kararını açıklayacak. İşte faiz kararına yönelik ekonomistlerin son tahminleri...

Piyasalar, bugün gerçekleşecek TCMB Para Politikası Kurulu toplantısını bekliyor. Buna göre Merkez Bankası saat 14.00'te faiz kararını açıklayacak.

Geçen ay gerçekleştirilen PPK toplantısında politika faizini 250 baz puan artırarak yüzde 15,00'ten yüzde 17,50'ye yükselten TCMB’ye yönelik beklentiler ise şöyle sıralanıyor:

Bloomberg HT

Bloomberg HT'nin anketine katılan 20 kurumun medyan beklentisi, ağustos ayında faizin 250 baz puan artarak yüzde 20 seviyesine çıkacağı yönünde oldu.

Ağustos ayı anketinde; maksimum beklenti yüzde 20, minimum beklenti ise yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti.

Foreks Haber

Foreks’in anketine katılan ekonomistlerin Para Politikası Kurulu'nun (PPK) bu ayki toplantısına ilişkin faiz beklentilerinin medyanı 150 baz puandan 250 baz puana yükseldi.

Böylelikle TCMB'nin 20 Ağustos tarihinde sadeleşme süreci kapsamında yabancı para mevduattan kur korumalı mevduata dönüşüm hedefi uygulamasına ve TL payına göre menkul kıymet tesis ve zorunlu karşılık uygulamasına son vermesinin ardından, tahminler yüzde 19,00'dan yüzde 20,00 seviyesine çıktı.

17 Ağustos tarihli Foreks Haber anketinde 150 baz puanlık artırım ile haftalık repo faizinin yüzde 19,00 seviyesine yükseltileceği öngörülmüştü. 

Reuters

Reuters anketine katılan ekonomistlerin tamamı da yüzde 17,5 seviyesindeki politika faizinde artışa gidileceğini öngördü.

Ankete göre sekiz ekonomist 250 baz puan, dört ekonomist 200 baz puan, üç ekonomist 150 baz puan ve birer ekonomist 50 ve 300 baz puan artış bekledi.

AA Finans

AA Finans’ın bugün gerçekleştirilecek TCMB'nin Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına yönelik beklenti anketi de 15 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına ilişkin AA Finans'ın beklenti anketine katılan ekonomistler, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının 250 baz puan artırılarak yüzde 20,00'ye çekileceğini tahmin etti.

İLGİLİ HABER Merkez Bankası'nın faiz kararına yönelik beklenti anketi sonuçlandı TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin AA Finans'ın düzenlediği beklenti anketi sonuçlandı. İşte anket sonuçları..

Temmuz toplantısında öne çıkan mesajlar neler olmuştu?

20 Temmuz toplantısının karar metninde, kurulun dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar verildiği belirtilmişti.

Öte yandan, yakın döneme ilişkin göstergelerin enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret ettiği aktarılarak, bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar ile hizmet enflasyonundaki katılığın belirleyici olacağı paylaşılmıştı.

Kurul, bu unsurlara ek olarak, vergi düzenlemeleri ve fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmüştü.

Ayrıca açıklamada, “Kurul, mevcut mikro ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirmektedir. Sadeleşme süreci, etki analizleri dikkate alınarak kademeli olarak devam edecektir. Bu kapsamda Kurul, faiz artırımının yanı sıra, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları almıştır.” ifadelerine de yer verilmişti.

İLGİLİ HABER TCMB, faiz kararı sonrası PPK karar metnini yayımladı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faizini %15'ten %17,5 seviyesine çıkardıktan sonra PPK karar metnini yayımladı. İşte metinde yer alan detaylar..
REKLAMI KAPAT X