Piyasalarda gözler mart enflasyonunda: Beklenti ne yönde?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalarda gözler mart enflasyonunda: Beklenti ne yönde?
Doviz.com
30.03.2024 16:25

Mart ayı enflasyon rakamları gelecek hafta açıklanacak. Peki, ekonomistlerin enflasyon verisine ilişkin beklentisi ne yönde? İşte detaylar..

Yerel seçimler sonrası yurt içi piyasaların en önemli gündem maddesi enflasyon olacak. Bu kapsamda mart ayı enflasyon rakamları 3 Nisan Çarşamba günü açıklanacak. 

Beklentiler, aylık enflasyonun yüzde 3,5 yükseleceği, yıllık enflasyonun ise yüzde 69'u aşabileceği yönünde. Analistlere göre enflasyonun mart ayında gıda ve hizmetlerde yaşanan fiyat artışlarının etkisiyle yükselmesi bekleniyor.

Merkez Bankası'nın Piyasa Katılımcıları Anketi'nde mart ayı enflasyon beklentisi yüzde 3,43 olarak açıklanmış yıl sonu TÜFE beklentisi ise yüzde 44,19'a yükselmişti. Reuters'ın anketine katılan ekonomistlerin yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 43,75 oldu.

Reuters anketine katılan ekonomistler, enflasyonun mart ayında yüzde 3,5, yıllık ise yüzde 69,1 olarak açıklanacağı öngörüsünde bulundu. Ankette aylık tahminler yüzde 3 ile yüzde 4,42 aralığında şekillendi.

Ocak ayında asgari ücret zammı ve yıl başı fiyat ayarlamaları etkisiyle yüzde 6,7 yükselen enflasyon, şubat ayında ise fiyat artışlarının birikimli etkisiyle yüzde 4,53 ile beklentileri aşmıştı.

Böylece yılın ilk iki ayında enflasyondaki artış yüzde 11,23 seviyesine çıkmıştı.

İş dünyasından enflasyon mesajı

Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadelede üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Baran, "Bu hamleyle faiz oranı yüzde 50 oldu. Enflasyon ve faiz maalesef bir sarmal. Bu faiz oranı yatırım ve üretim için koşulları elverişsiz hale getiriyor ancak bu sürecin geçici olduğunu biliyoruz." dedi.

İLGİLİ HABER ATO: Enflasyonla mücadelede üzerimize düşeni yapmaya hazırız Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, iş dünyası olarak enflasyonla mücadele sürecinde üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını ifade etti.
REKLAMI KAPAT X