Piyasalarda son durum: Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi

Okuma Süresi: 2 Dakika
Piyasalarda son durum: Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi
Doviz.com
27.09.2022 09:47

Dolar/TL salı günü 18,50 seviyesini test ederek tarihi rekorunu yeniledi.

Dolar endeksi salı günü, daha önce Mayıs 2002'den bu yana en güçlü seviyesi olan 114,58'e dokunduktan sonra %0,6 düşüşle 113,46'ya geriledi.

Dolar/TL an itibarıyla yüzde 0,1 artışla 18,4791'den satılıyor.

Euro/dolar paritesi, bir gün önce 20 yılın en düşük seviyesini gördükten sonra gün içinde %0,3 artışla 0,9636 oldu. Euro/TL an itibarıyla yüzde 0,9 artışla 17,8857 seviyesinden işlem görüyor.

Asya piyasaları, dolar hariç çoğu varlığın düştüğü hareketli birkaç günün ardından salı günü, doların biraz gevşemesi ve hisse senetlerinin yatay seyretmesiyle dengelenmeye çalıştı.

Pazartesi günü rekor düşük seviye olan 1,0327 dolara gerileyen sterlin/dolar, toparlanarak 1,0807 seviyesine yükseldi.

Vergi kesintileri planlayan İngiltere'nin stratejisine ve finansmanına duyulan güvensizlik cuma günü ve pazartesi günü tahvillere ve sterline darbe vurdu.

Beş yıllık tahvillerin getirisi iki işlem gününde 100 baz puanlık çarpıcı bir artış gösterdi.

Sterlindeki düşüşün ardından İngiltere Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirmekte tereddüt etmeyeceğini ve piyasaları "çok yakından" izlediğini söyledi. 

İngiltere'den yayılan satışlar diğer varlıkları diken üstünde tuttu.

Japonya'daki tahvil satışları, getirileri Japonya Merkez Bankası'nın tavan seviyesine kadar yükseltti ve buna karşılık merkez bankasından daha fazla plansız alım yapılmasına neden oldu.

Wall Street pazartesi günü ayı piyasasının derinliklerine düştü, gösterge 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 20 baz puandan fazla artarak 12 yılın en yüksek seviyesi olan %3,933'e çıktı ve dolar yükselişe geçti.

Yatırımcılar, Fed'den Charles Evans'ın yapacağı konuşmayla birlikte, bu hafta merkez bankası yetkililerinin yapacağı bir dizi konuşmayı izliyor.

Brent petrol ve altın kayıplarını sürdürdü. Pazartesi günü 2 yılın en düşük seviyesini gören altın %0,8 artışla ons başına 1.635 dolara yükseldi. Brent petrol ocak ayından bu yana en düşük seviyelerinden hafifçe yükseldi.

Bitcoin, salı günü yaklaşık bir hafta sonra ilk kez 20.000 doların üzerine çıktı ve kripto para birimleri diğer riske duyarlı varlıklarla birlikte sıçradı.

REKLAMI KAPAT X