Plakalarda Karakod dönemi: Eski plakalar değişecek mi?

Okuma Süresi: 2 Dakika
Plakalarda Karakod dönemi: Eski plakalar değişecek mi?
Doviz.com
09.01.2024 10:49

1 Ocak 2024 itibarıyla karekodlu plakaya geçiş ülke genelinde başladı. Buna göre yeni tüm plakalarda karekod kullanılması zorunlu hale getirildi. Peki, eski plakalarda değişiklik olacak mı? İşte detaylar..

1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla karekodlu plaka dönemi Türkiye'de hayata geçti. Yeni yıldan itibaren, yeni tescil ettirilen tüm araçlarda karekodlu plaka kullanımı zorunlu oldu.

Sahte, yani APP olarak bilinen plakaların önüne geçmek için tasarlanan bu sistem, trafiğe ilk kez ya da yeniden çıkacak tüm araçlarda bulunmak zorunda olacak.

Tüm bilgiler karekodda olacak

Bu karekod ile birlikte plakanın seri numarası, aracın nerede ve ne zaman üretildiğine ait bilgilerin tamamına erişim sağlanabilecek.

Karekodlu plaka basım işlemleri noterden basım belgesi alan tüm yerler ve Şoförler Odaları'nda yapılabilecek.

Plakalığa yerleştirilecek karekodun, il kodu ile harf grubu arasında yer alması isteniyor.

Mevcut plakaların yenilenmesine gerek olmayacak

Karekodlu plaka uygulaması sadece yeni tescil ettirilen araçlar için geçerli olacak. Yani mevcut otomobillerin böyle bir işlem yapmasına gerek olmayacak.

Ancak, aracın satışı halinde alınacak yeni plakanın karekoda sahip olması gerekecek.

Plakayı kaybetmeniz ya da muayene esnasında plakanın "ağır kusur" olarak görülmesi halinde de yeni plaka düzenlemesine geçiş yapılması gerekecek.

Plaka cezaları ne kadar?

2024 yılı itibarıyla "plakanın okunurluğunu engelleyecek değişiklikler" yapmanın cezası 2 bin 647 TL, "Sahte plaka kullanma cezası" ise 32 bin 170 TL. 

İLGİLİ HABER Trafik cezalarında tarife güncellendi: Kırmızı ışık, emniyet şeridi ve diğerleri Alkollü araç kullanımından uyuşturucu ve alkol testi kabul etmemeye, plakasız araç kullanımından drift yapmaya, ehliyetsiz araç kullanmadan emniyet şeridini ihlal etmeye kadar ceza tutarları güncellendi.
Etiketler: plaka karekod APP
REKLAMI KAPAT X