Portföy yönetimi sektörünün yönettiği varlıklar 3 trilyon lirayı aştı

Okuma Süresi: 4 Dakika
Portföy yönetimi sektörünün yönettiği varlıklar 3 trilyon lirayı aştı
Doviz.com
15.12.2023 15:54

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) tarafından üçüncüsü düzenlenen "TKYD 3. Portföy Yönetimi Zirvesi"nde yatırım fonlarının geleceği konuşuldu. Zirvede, portföy yönetimi sektörünün yönettiği varlıkların 3 trilyon lirayı aştığı bildirildi.

Swissôtel The Bosphorus'ta 15 Aralık Cuma günü düzenlenen zirveye; Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı İbrahim Ömer Gönül, Takas İstanbul Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Üyesi Avşar Sungurlu, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı İbrahim Öztop'un yanı sıra, çok sayıda sektör temsilcisi katılım gösterdi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan TKYD Başkanı Yağız Oral, Cumhuriyetimizin 2. yüzyılının güçlü sanayi, yatırım ve üretimin öne çıkacağı, teknolojik altyapı ile dijital dönüşüme öncülük edilen ve sürdürülebilirliğin ana eksenini oluşturan çevresel-sosyal-kurumsal yönetişim konularında önemli etkilerin yaratılacağı bir yüzyıl olacağını belirtti. Oral, bu gelişim içerisinde en önemli rollerden birini şüphesiz sermaye piyasalarının, dolayısıyla portföy yönetimi sektörünün oynayacağına inandığını vurguladı. Portföy yönetimi sektörünün yönettiği varlık büyüklüğünün 3 trilyon Türk lirasını aştığını, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) %13,1'ine geldiğini, ancak gelişmiş ülke ekonomileri ile kıyasladığımızda gidecek daha çok yol olduğunu da söyledi.

Kurumsal yatırımcıların reel ekonomiye katkısı artıyor

Kurumsal yatırımcıların hem şirketlerin pay senetlerine yaptıkları uzun vadeli yatırımlarla, hem de Girişim Sermayesi Yatırım Fonları (GSYF) ve Gayrimenkul Yatırım Fonları (GYF) ile direk olarak reel sektöre önemli miktarda yatırım yaptığını ve desteklediğini belirten Oral, Kasım sonu itibarıyla bu fonların toplam yatırımının 150 milyar Türk lirasını aştığını söyledi. Oral, kurumsal yatırımcıların pay senetlerine yaptığı yatırımın Kasım sonu itibarıyla 382 milyar TL'ye, özel sektör tahvillerine yaptığı yatırımın da 33 milyar Türk lirasına ulaşırken bu fonların toplam yatırımının 565 milyar Türk lirası olduğunu vurguladı.

Sürdürülebilirlik temalı fonlar ilgi görüyor

Son yıllarda çevre etkisinin her sektörde öneminin arttığını belirten Oral, Türkiye'de yatırım yönetiminde küresel piyasalarda olduğu gibi sürdürülebilirliğin de öneminin aynı paralelde arttığını belirterek bu temada yaklaşık 4 milyar TL büyüklüğünde fon kurulduğunu vurgularken, "Sektör olarak sürdürülebilirlik temasını en iyi şekilde desteklemeye devam edeceğiz" dedi.

Oral, üniversite öğrencilerine yatırım fonlarını ve TEFAS'ı tanıtmak ve finansal okuryazarlığı artırmak için Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ve Takasbank iş birliği ile 3'üncüsü düzenlenen Altın Yumurta Üniversiteli Fon Sepetim Yarışması'nda "Sürdürülebilirlik" fonlarına yatırım yapılmasını zorunlu hale getirdiklerini belirterek, "Öğrenciler gün geçtikçe önemi artan çevre, sürdürülebilirlik ve etki yatırımları temaları ve bu temalara yatırım yapan fonları tanıyacaklar ve bu şekilde daha çevreci yatırım yapıp geleceğimize katkıda bulunabilecekler" dedi.

Gönül: Yatırım fonlarının büyümesine önem veriyoruz

Zirvenin açılışında söz alan SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül ise kurumsal yatırımcıların, sermayenin tabana yayılmasında önemli bir rol üstlendiklerine işaret ederek, "Sermaye piyasasının derinliğinin artması için yatırım fonlarının büyümesine oldukça önem veriyoruz. Bu açıdan 2023 yılı, önemli bir yıl oldu.Kasım ayı itibarıyla menkul kıymet yatırım fonları ve emeklilik yatırım fonlarındaki tasarruf düzeyi 2,1 trilyon lirayı aştı. Ayrıca toplam 64 adet portföy yönetim şirketi tarafından yönetilen toplam portföy büyüklüğü de 3 trilyon lirayı aştı. Yatırım fonlarına yatırım yaparak kurumsal portföy yönetiminin avantajlarından yararlanan yatırımcı sayımız 5 milyon civarında bulunuyor" dedi.

Gönül, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Bu fonların yanında son yıllarda dünyada öne çıkan ve alternatif yatırım fonları olarak adlandırılan, girişim sermayesi yatırım fonları ve gayrimenkul yatırım fonları da benzer şekilde önemli gelişmeler kaydetti. 2014 yılından itibaren ülkemiz mevzuatına kazandırılan alternatif yatırım fonlarının, yapılan yasal değişiklikler sonrası bugün 150 milyar lira büyüklüğünü aşmış olması, sermaye piyasası adına sevindirici bir gelişmedir.

Son dönemde belirli temalarla kurulan fonların büyüklüğünde de artış gözlemliyoruz. Kasım ayı itibarıyla sürdürülebilirlik temasına yatırım yapan veya temiz enerji gibi yenilenebilir enerji alanlarına odaklanan, toplam piyasa değeri yaklaşık 14 milyar lira olan 47 yatırım ve emeklilik yatırım fonumuz bulunuyor. Bu tutarın önümüzdeki yıllarda; küresel konjonktürle birlikte hızla artmasını umuyoruz."

Fon ekosistemi açısından geleceğe daha umutla bakıyoruz

Menkul kıymet yatırım fonu ve emeklilik yatırım fonu piyasasının gelişiminde önemli rolü olan TEFAS ve BEFAS'ın öneminden de bahseden Gönül, 2015 yılından bu yana faaliyette olan TEFAS'ın, 2021'de faaliyete geçen BEFAS'ın yatırımcıların sadece fonlara erişimini kolaylaştırmakla kalmayıp, fonların karşılaştırılmasında sağladıkları kolaylıklarla, yatırımcı tabanının genişlemesine katkıda bulunduklarına işaret ederek, "2023 yılında TEFAS'ta toplam işlem hacmi 1,7 trilyon lira, BEFAS'ta ise yaklaşık 16,5 milyar lira olarak gerçekleşmiştir. Bu gelişmeler fon ekosistemi açısından geleceğe daha umutla bakmamızı sağlıyor" dedi.

REKLAMI KAPAT X