Powell’dan faiz artışlarına devam mesajı

Okuma Süresi: 2 Dakika
Powell’dan faiz artışlarına devam mesajı
Doviz.com
21.06.2023 15:46

Fed Başkanı Powell, enflasyonla mücadelede gidilecek uzun bir yol olduğunu belirterek, Fed'in daha fazla faiz artırımı yapabileceğinin sinyalini verdi.

Fed Başkanı Jerome Powell'ın Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapacağı sunumun metni yayımlandı.

İlgili metine göre, Federal Açık Piyasa Komitesi yetkililerinin bir yıldan uzun bir süredir ilk kez faiz oranlarını yükseltmeme kararı almasından bir hafta sonra merkez bankası lideri, bu hareketin Fed'in faiz artırımını bitirdiğinin bir göstergesi olmaktan ziyade muhtemelen kısa bir mola olduğunu belirtti.

Buna göre Fed Başkanı Jerome Powell, enflasyonun olması gerekenin "oldukça üzerinde" kalması nedeniyle daha fazla faiz artışının muhtemel olduğunu da teyit etti.

Enflasyon baskılarının yüksek seyretmeye devam ettiğini de belirten Powell, enflasyonu tekrar %2'ye düşürme sürecinin ise uzun zaman alabileceğini söyledi.

Powell, koşulların gevşediğine dair işaretler olmasına rağmen iş gücü piyasasının hala sıkı olduğunu da belirterek, “Neredeyse tüm FOMC katılımcıları yıl sonuna kadar faiz oranlarının bir miktar daha artırılmasının uygun olacağını bekliyor" dedi.

Enflasyonun düştüğünü ancak Fed'in %2'lik hedefinin oldukça üzerinde kalmaya devam ettiğini kaydeden Powell ayrıca Fed yetkililerinin genellikle gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan "çekirdek" enflasyona bakmayı tercih ettiğini söyledi.

Powell, iş gücü piyasasının ise hala sıkı olduğunu, ancak 25-54 yaş grubunda iş gücüne katılımda artış ve ücretlerde bir miktar ılımlılık gibi koşulların gevşediğine dair işaretler olduğunu ancak bununla birlikte, açık iş sayısının hala mevcut iş gücü havuzunu çok aştığını belirtti.

Ayrıca Powell, enflasyonu düşürmenin ekonomiyi trendin altında bir büyümeye yavaşlatmayı gerektireceğini de belirterek, faiz kararlarının önceden belirlenmiş bir rotadan ziyade gelen verilere ve toplantıdan toplantıya alınacağını yineledi.

REKLAMI KAPAT X